Connect with us

MAREA BRITANIE

Regatul Unit devine primul membru european al blocului comercial Trans-Pacific în încercarea de a da un impuls economiei britanice după ieșirea din piața unică a UE

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Regatul Unit a devenit oficial al 12-lea membru în cadrul Acordului cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), duminică, marcând un pas important în strategia sa de a-și consolida relațiile comerciale globale după Brexit. Decizia vine la mai bine de un an după ce fostul guvern conservator a semnat tratatul de aderare, iar majoritatea statelor membre ale blocului au ratificat între timp intrarea Regatului Unit, potrivit unui comunicat al Guvernului britanic.

CPTPP este un acord comercial amplu care include în prezent 12 țări: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, Vietnam și, acum, Regatul Unit. Blocul, o continuare a defunctului Parteneriat Trans-Pacific (TPP) abandonat de SUA după alegerea lui Donald Trump în 2016, reduce barierele comerciale pentru o gamă largă de bunuri între membri.

Deși blocul reprezintă aproximativ 15% din PIB-ul global și o populație de jumătate de miliard, acordul nu oferă aceeași libertate de circulație a mărfurilor și serviciilor ca piața unică a UE. În plus, blocul este văzut ca un fel de contrapondere economică la China în regiunea Pacificului, deși chiar gigantul asiatic dorește să adere la Acord.

Oficialii estimează că aderarea Regatului Unit ar putea aduce un plus de 2,4 miliarde de euro economiei britanice. Totuși, criticii subliniază că beneficiile economice ale acordului sunt mult mai mici comparativ cu pierderile generate de Brexit, având în vedere că UE rămâne cel mai mare partener comercial al Marii Britanii, reprezentând peste 40% din exporturile și mai mult de 50% din importurile țării.

Jonathan Reynolds, Secretarul pentru Afaceri al guvernului laburist, a salutat aderarea, declarând: „Regatul Unit este într-o poziție unică pentru a profita de piețe noi și interesante, consolidând în același timp relațiile existente. Această noutate dovedește încă o dată că Regatul Unit este un loc minunat pentru afaceri.”

Reynolds a adăugat că guvernul său va publica în 2025 o strategie comercială pe termen lung: „Vom implementa un plan strategic care să sprijine companiile, consumatorii și, în cele din urmă, să crească economia.”

Fosta ministră pentru Afaceri și Comerț, Kemi Badenoch, care a negociat aderarea anul trecut sub guvernul conservator, a subliniat importanța acestui acord: „Este cel mai mare acord comercial încheiat de Regatul Unit de la ieșirea din Uniunea Europeană. Însă aderarea la blocul comercial este doar începutul. Acum, Laburiștii trebuie să se asigure că firmele britanice beneficiază la maximum de acest acord istoric.” Badenoch a criticat, însă, abordarea laburiștilor în timpul negocierilor, dar a subliniat că acordul apropie Regatul Unit de „economiile cu cea mai rapidă creștere din lume”, relatează DW.

Aderarea la CPTPP reprezintă un efort al Marii Britanii de a-și diversifica parteneriatele comerciale după ieșirea din Uniunea Europeană, marcând o realiniere strategică către economiile în creștere din regiunea Pacificului. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă impactul economic estimat se va concretiza și dacă companiile britanice vor reuși să profite pe deplin de oportunitățile oferite de acest bloc comercial.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MAREA BRITANIE

Emil Hurezeanu și David Lammy au discutat despre întărirea parteneriatului strategic și a cooperării româno-britanice în cadrul NATO

Published

on

© MAE

Miniștrii de externe ai României și Regatului Unit, Emil Hurezeanu și David Lammy, au avut marți o convorbire telefonică în care au reafirmat angajamentul deplin pentru aprofundarea cooperării româno-britanice, aceasta fiind prima convorbire telefonic dintre cei doi șefi ai diplomațiilor de la București și Londra.

Într-o “convorbire telefonică excelentă”, Hurezeanu și Lammy au subliniat un “angajament deplin pentru aprofundarea în continuare a cooperării româno-britanice la toate nivelurile și în toate cadrele, pornind de la puternicul Parteneriat Strategic, de la relațiile interumane extraordinare și de la colaborarea noastră solidă în cadrul NATO”, arată MAE într-un mesaj pe X.

“În contextul marcării a 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale România – Marea Britanie, prietenia noastră durabilă devine tot mai puternică”, precizează sursa citată.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Keir Starmer a discutat cu Olaf Scholz despre resetarea relației Regatului Unit cu UE și consolidarea parteneriatului bilateral cu Germania

Published

on

© Olaf Scholz/X

Premierul britanic Keir Starmer l-a găzduit duminică, 2 februarie, pe cancelarul german Olaf Scholz la reședința oficială de la Chequers, unde cei doi lideri au discutat despre consolidarea parteneriatului bilateral, situația din Ucraina, războiul dintre Israel și Hamas, precum și relația dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al guvernului de la Londra.

În deschiderea întâlnirii, Starmer și Scholz au evidențiat progresele recente în cooperarea dintre cele două țări, menționând Acordul Trinity House privind apărarea și Planul Comun de Acțiune privind migrația ilegală. Cei doi lideri au subliniat importanța menținerii acestei dinamici pozitive pentru a consolida relația bilaterală.

 

Discuțiile s-au concentrat pe necesitatea de a sprijini Ucraina în lunile următoare, astfel încât pacea să poată fi obținută „prin forță și determinare”, a reiterat premierul britanic.

Starmer și Scholz au convenit că invazia Rusiei în Ucraina a demonstrat importanța creșterii producției de apărare în Europa și a unei mai bune coordonări a eforturilor de securitate. Premierul britanic a menționat că Evaluarea Strategică a Apărării, care va fi publicată mai târziu în acest an, va include lecțiile învățate din conflictul din Ucraina și măsuri pentru contracararea agresiunii continue a lui Putin.

Referindu-se la armistițiul dintre Israel și Hamas, liderii au salutat eliberarea ostaticilor și au subliniat necesitatea implementării complete a tuturor fazelor acordului.

Starmer a reafirmat că soluția celor două state – care să asigure o Palestină viabilă și suverană alături de un Israel sigur și protejat – este esențială pentru stabilitatea pe termen lung a regiunii.

Premierul britanic a discutat cu Scholz și despre resetarea relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană, în contextul vizitei sale de luni la Bruxelles, unde liderii europeni se reunesc pentru a discuta despre creșterea finanțării militare a Europei în fața unor amenințări multiple. În context, Starmer a subliniat angajamentul său pentru întărirea cooperării cu UE, atât în domeniul economic, cât și în cel al securității, considerând că relații mai strânse vor aduce beneficii ambelor părți.

Întâlnirea de la Chequers a reconfirmat parteneriatul strategic dintre Marea Britanie și Germania, precum și angajamentul comun pentru securitate, stabilitate și cooperare europeană.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

UE își diminuează așteptările cu privire la intențiile Londrei de a reseta relațiile post-Brexit. O îmbunătățire a relațiilor este posibilă, dar într-un ritm lent, consideră diplomați de la Bruxelles

Published

on

© No. 10/ Flickr

Bruxellesul avea așteptări mari din partea premierului britanic Keir Starmer pentru resetarea relațiilor post-Brexit.

Șase luni de linii roșii și respingere au spulberat speranțele că noul prim-ministru al Regatului Unit dorește cu adevărat să renunțe la elementele  radicale ale acordului conservator privind Brexitul, informează Politico Europe

În timp ce oficialii și diplomații încă mai cred că sunt posibile îmbunătățiri ale relației transfrontaliere, nimeni nu se așteaptă ca acestea să schimbe regulile jocului. Toți se așteaptă ca acestea să ia timp.

Retragerea Londrei în ceea ce privește vizele pentru tineri și schimburile de experiență pentru studenți a afectat optimismul inițial în capitala UE. Nici liniile roșii privind piața unică, uniunea vamală și libera circulație nu au ajutat.

În primă instanță, la Bruxelles s-a instalat frustrarea. Acum există o stare de acceptare.

”Esența nu este acolo, dar nu este ca și cum ceva se rupe din cauza asta. Suntem destul de mulțumiți de status quo – ar fi frumos să avem mai mult, dar nu ne lipsește nimic cu disperare”, a declarat un diplomat UE pentru Politico. Ca și alții citați în articol, aceștia au primit anonimatul pentru a vorbi liber.

O a doua persoană, un oficial al UE, a declarat că la Bruxelles s-a ajuns la concluzia că așteptările au fost prea mari atunci când Starmer a preluat funcția anul trecut.

Acest lucru i-a făcut pe unii să devină frustrați de ritmul lent al noului guvern și de perspectiva eurosceptică, au acceptat aceștia.

”Fiecare capitală a depășit momentul și nimeni nu a discutat ca prioritate relația cu Londra. Desigur, rămâne importantă, dar în cadrul unei lungi liste de lucruri importante”, a declarat o a treia persoană, un diplomat de rang înalt al UE.

Primul diplomat citat mai sus a adăugat: ”În prezent, petrec aproximativ 10 minute pe săptămână gândindu-mă la Regatul Unit”.

Stimularea încrederii

În acest context, Starmer se va întâlni luni cu liderii UE în cadrul unei ”retrageri” informale la Bruxelles.

Întâlnirea, care inițial trebuia să aibă loc la un castel din cărămizi roșii din zona rurală a Valoniei, a fost mutată cu întârziere la Palatul Egmont din cartierul diplomatic al Bruxelles-ului, după ce securitatea la locația rurală a fost considerată un ”coșmar”.

Cei 27 de președinți și prim-miniștri își vor petrece ziua discutând împreună despre securitatea europeană și despre războiul din Ucraina – înainte ca Starmer să li se alăture la cină și să ofere o contribuție din partea Regatului Unit.

Ziua va fi mai puțin un summit între Regatul Unit și UE – și mai mult Regatul Unit ca unul dintre cele câteva puncte de pe ordinea de zi a unei reuniuni a UE.

În timp ce ceilalți lideri discută, Starmer se va menține ocupat trecând pe la sediul NATO de la periferia orașului, unde se va întâlni cu secretarul general Mark Rutte și va susține propria sa conferință de presă.

Ultimul diplomat al UE citat mai sus a descris participarea lui Starmer la reuniunea UE drept un ”stimulent al încrederii” pentru ”traiectoria mai lungă” a restabilirii relațiilor.

Atât Bruxellesul, cât și Londra afirmă că doresc să se implice mai mult în domeniul apărării și securității, iar acest subiect este considerat în general drept cel mai ușor de găsit un teren comun.

Dar așteptările ca reuniunea Regatul Unit sunt relativ scăzute. Ca și în alte domenii politice, Londra a declarat că dorește un acord în materie de securitate, dar a fost reticentă în a explica ce înseamnă aceasta în practică.

Oficialii UE se plâng că această temă se repetă în toate rapoartele politice. Noul guvern al Regatului Unit are câteva idei generale pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Regatul Unit și UE: recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, reducerea barierelor pentru artiștii britanici aflați în turneu și un acord fitosanitar pentru reducerea fricțiunilor la frontieră în ceea ce privește comerțul cu produse agricole.

Cu toate acestea, după șase luni, Londra nu a schițat exact ce ar însemna în practică niciunul dintre aceste acorduri. Întrebat ce model ar putea avea acordul fitosanitar preferat de Regatul Unit, ministrul pentru Brexit, Nick Thomas-Symonds, a declarat în ianuarie în fața unei comisii parlamentare că acesta ar fi ”pe măsură”.

Thomas-Symonds, care în cadrul aceleiași audieri a comisiei a recunoscut că ”partea abruptă” a negocierilor nu a început încă, se va afla de asemenea la Bruxelles, unde va vorbi alături de omologul său european Maroš Šefčovič la conferința anuală U.K-EU Forum de marți.

Un oficial britanic a declarat că discursul ministrului la conferință se va axa pe modul în care guvernul va face ”doar lucruri care sunt în interesul național”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 hour ago

În epoca “geopoliticii hiper-tranzacționale”, von der Leyen îi transmite lui Trump că UE va urma “calea europeană” a protejării propriilor interese și numește relația transatlantică “piatra de temelie a prosperității”

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu despre “nevoia flexibilizări sporite” a bugetului UE în funcție de “prioritățile fiecărui stat”

NATO2 hours ago

România va aloca 2,24% din PIB pentru apărare în 2025 cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. Bugetul MApN, avizat în comisiile Parlamentului

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Burduja: Energia României trebuie să fie sigură, ieftină și curată — în această ordine. Negocierile la Bruxelles continuă

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Luminița Odobescu, decorată de Maia Sandu pentru contribuția la deschiderea negocierile de aderare a R. Moldova la UE

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Finanțelor a prezentat bugetul pentru 2025 reprezentanților FMI: Nu am primit nicio recomandare. Am avut o discuție pur tehnică

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îi asigură pe reprezentanții Băncii Mondiale că România este un ”pilon regional de securitate și stabilitate economică” la nivel european și transatlantic

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Roberta Metsola, către ambasadorii UE: ”Când oamenii se uită la Europa, trebuie să vadă leadership”

SUA7 hours ago

Italia pledează pentru ”pragmatism” și unitate în relația cu SUA și susține că poate facilita dialogul între Trump și von der Leyen pentru a evita impunerea de taxe vamale: Războiul comunicatelor este inutil

ROMÂNIA8 hours ago

România nu se va abate de la drumul său pro-european, transmite ministrul Finanțelor într-un interviu pentru Bloomberg: Rămânem fermi în obiectivul de a stabiliza finanțele țării

POLITICĂ2 days ago

Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, validată de PSD: Avem nevoie să ne apărăm și să ne respectăm condiția de țară a UE, a NATO, a parteneriatului strategic cu Statele Unite

ROMÂNIA3 days ago

Guvernul a adoptat Bugetul pentru 2025. Ministrul Tánczos Barna: Prin acest buget, punem bazele unei noi viziuni prin care rezolvăm probleme structurale și consolidăm creșterea economică cu ajutorul fondurilor UE

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Belgiei, discurs la Universitatea Harvard din SUA: Rusia a intervenit în alegerile din România, denunțăm asta!

U.E.4 days ago

Giganții europeni mută în cursa tehnologică globală: Vodafone a efectuat primul apel video în spațiu din lume dintr-o zonă fără acoperire, folosind un smartphone și sateliți comerciali

COMISIA EUROPEANA6 days ago

“Este timpul să repornim motorul inovării din Europa”: Comisia von der Leyen a lansat Busola competitivității, axată pe inovare, decarbonizare, securitate, simplificare, piața unică, finanțare și competențe

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

PE marchează Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului printr-o ședință solemnă dedicată celor șase milioane de victime. Povestea violoncelistului Pál Hermann, ucis de naziști, a răsunat în hemiciclu

COMISIA EUROPEANA1 week ago

În fața Curții de Justiție a UE, Ursula von der Leyen se angajează să exploreze noi căi pentru a proteja tratatele și valorile atemporale ale Uniunii într-o lume aflată în schimbare

ROMÂNIA1 week ago

MNIR, detalii despre furtul artefactelor din tezaurul dacic: Jaful nu este comun, fiind primul incident din Europa în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Donald Trump se angajează la Davos să reducă prețul petrolului pentru “a încheia imediat războiul Rusia-Ucraina”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

Trending