Responsabilități majore pentru Germania: Berlinul a preluat conducerea Forței NATO de reacție rapidă și a devenit membru al Consiliului de Securitate al ONU

Germania preia la 1 ianuarie 2019 două mandate de maximă importanță și responsabilitate politică internațională și euro-atlantică. Ministerul Apărării de la Berlin a preluat marți conducerea Forței NATO de reacție rapidă, în timp ce începând cu aceeași și Germania deține un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru o perioadă de doi ani, pe parcursul anilor 2019-2020.

În ceea ce privește dimensiunea NATO, agenția de presă DPA precizează că Ministerul Apărării de la Berlin, prin A 9-a Brigadă blindată de demonstraţie din oraşul Munster, statul Saxonia Inferioară (nord), va conduce forţele terestre ale aşa-numitului “vârf de lance” al Alianței Nord-Atlantice pentru anul 2019 constau din aproximativ 8.000 de soldaţi.

Sursă foto: militaryphotos.org

Armata germană furnizează în jur de 4.000 dintre ei, în plus faţă de aproximativ 1.000 de angajaţi în alte domenii organizaţionale, iar alţi soldaţi sunt furnizaţi de aliaţi precum Franţa, Olanda şi Norvegia, scrie Agerpres.

Germania, o contribuție majoră la Forța de reacție rapidă a NATO

Reamintim că la summitul NATO din Țara Galilor în 2014, liderii țărilor aliate au aprobat un Plan de Reacție Rapidă (Readiness Action Plan — RAP) ce cuprinde măsuri de sporire a capacității de mobilizare a resurselor militare în eventualitatea unei situații de criză, decizie luată în contextul implicațiilor strategice ale acțiunilor Rusiei în Ucraina și al amenințărilor provenite din Orientul Mijlociu. Astfel, “Vârful de lance” al NATO, denumit oficial Forţa Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), a fost înfiinţat în urma crizei din Ucraina şi a devenit de atunci un element al strategiei de descurajare împotriva Rusiei.

Caracteristica specială a acestei forţe este gradul înalt de pregătire. De exemplu, forţele avansate trebuie să poată fi desfăşurate în maximum 72 de ore, în timp ce pentru altele perioada este de cinci până la şapte zile. Pentru soldaţi aceasta înseamnă că trebuie să fie pregătiţi permanent şi ei nu se pot îndepărta de locaţia sarcinilor lor.

Pentru extinderea nivelului ridicat de pregătire, soldaţii din VJTF provin în fiecare an din diferite ţări. Italia a contribuit cu cea mai mare parte în 2018, iar în 2020 este rândul Poloniei. În 2015, Germania a fost instrumentală în crearea VJTF. De altfel, implicarea Berlinului într-o astfel de dimensiune specifică reprezintă un argument pe care Germania îl utilizează constant în discuțiile privind creșterea ponderii până la 2% din PIB pentru bugetul alocat Apărării, o doleanță majoră a administrației americane și o temă care a determinat ca cel mai recent summit NATO – din iulie 2018 de la Bruxelles – să provoace tensiuni între cele două țări.

Germania devine membru al Consiliului de Securitate al ONU, pledând pentru un loc permanent comun pentru Europa

Totodată, de la 1 ianuarie 2019, Germania deține un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. 

Germania are planuri mari pentru următorii doi ani în cadrul instituției onusiune, arată o analiză Deutsche Welle.

Ministrul federal de externe, Heiko Maas, vrea să se implice în consolidarea multilateralismului care a avut de suferit de pe urma politicii administrației Trump marcată de deviza “America First”. 

FOTO: United Nations

În plus, Germania va mai susține consolidarea ONU, dar și a rolului Europei în diversele foruri ale organizației. În următorii doi ani, Germania va insista asupra înfințării unui loc permanent comun pentru Europa în Consiliul Permanent de Securitate al ONU. După Brexit, doar Franța va mai reprezenta UE în Consiliul de Securitate.

Această propunere însă, formulată în urmă cu câteva luni de ministrul german de Finanțe, a fost respinsă de Franța, care a insistat să arate că ”în exprimarea poziţiilor noastre naţionale, ţinem seama de toate poziţiile europene” și că Parisul pledează pentru o reformă a Consiliului de Securitate al ONU, ce prevede obţinerea de mandate permanente de către Germania, India, Brazilia şi ”două ţări africane”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.