Retrospectivă 2018: Care sunt cele zece evenimente jubileu pe care Europa le-a celebrat sau comemorat anul acesta

Într-an 2018 în care a avut de înfruntat pe lângă provocările determinate de negocierile privind Brexit și diferite derapaje ale țărilor sale membre – Italia, Polonia, România sau Ungaria – Uniunea Europeană, în sensul său particular, și Europa valorilor comune, în sens larg, au celebrat aniversarea mai multor momente jubileu din istoria continentului european, unele ce au precedat ideea fondării UE, altele din anii timpurii ai construcției europene și altele dintre cele mai recente.

Potrivit Comisiei Europene, 2018 a fost un an și al aniversărilor, în care europenii au celebrat și comemorat deopotrivă un secol de la finalul primei conflagrații mondiale, una purtată în marea ei parte pe bătrânul continent, dar au aniversat și zeci de ani de la lansarea unor programe și proiecte care fac parte din ADN-ul valorilor și principiilor păcii și bunăstării aduse de Uniunea Europeană.

Iată care sunt cele zece momente marcante, propuse de executivul european, ale istoriei europene care au aniversat în 2018, 25, 30, 50 sau chiar 100 de ani de la producerea lor.


1) 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial

Pentru Europa, un secol de la finalul primei conflagrații mondiale a însemnat mai mult decât evenimentele găzduite la Paris de președintele francez Emmanuel Macron la care au luat parte peste 70 de lideri din întreaga lume, inclusiv președinții Statelor Unite și Rusiei. Acest veac este legat și de aniversările națiunilor europene, țări membre ale Uniunii Europene în prezent, precum cei 100 ani de la independența Țărilor Baltice sau Centenarul Marii Uniri al României. În mod special, 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial au prilejuit etalarea, încă o dată, a unității europene marcată de reconcilierea franco-germană, celebrată de Emmanuel Macron și Angela Merkel la Compiegne, locul Armistițiului de încetare a focului din 1918.

2) 70 de ani la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului

Un document fundamental, textul Declarației Universale a Drepturilor Omului a fost adoptat în 10 decembrie 1948, la Paris, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Declarația a fost adoptată de 58 de state membre ale Adunării Generale a ONU, constituind o necesitate a acelei perioade, după șase ani în care cel De-al Doilea Război Mondial s-a desfășurat pe întreg globul, iar milioane de vieți au fost masacrate în timpul holocaustului. În 2018, la 70 de ani de la adoptarea Declarației, Uniunea Europeană a lansat anul acesta inițiativa referitoare la „poveștile de succes din domeniul drepturilor omului”, care arată lumii că promovarea și respectarea drepturilor omului permit societăților noastre să devină mai puternice și mai reziliente.

3) 60 de ani de la lansarea Drepturilor Securității Sociale EU Movers

4) 50 de ani de la introducerea libertății de mișcare

Cele două evenimente amintite anterior sunt interconectate la nivel european, ele consolidând drepturi și principii pentru protejarea a peste 17 milioane de cetățeni europeni care locuiesc în străinătate. 4% dintre cetățenii care reprezintă forța de muncă la nivel european locuiesc în altă țară UE decât cea de origine. Beneficiile care decurg din acestea sunt dreptul la o asigurare de sănătate, dreptul la pensie, dreptul la ajutor de șomaj sau dreptul la beneficii de familie.

5) 50 de ani de la apariția Uniunii Vamale

Creată în 1968, Uniunea Vamală facilitează schimburile comerciale între întreprinderile din UE, armonizează taxele vamale pentru mărfurile provenind din afara Uniunii și contribuie la protejarea cetățenilor, a animalelor și a mediului în Europa. În practică, uniunea vamală presupune colaborarea autorităților competente din cele 28 de state membre, ca și cum ar fi o singură entitate. Aceste autorități aplică aceleași tarife pentru mărfurile importate pe teritoriul lor din restul lumii, dar nu aplică tarife la nivel intern.

6) 30 de ani de la înființarea politicii de coeziune

2018 a fost anul în care politica de coeziune a Uniunii Europene, cel mai important instrument de reducere a decalajelor între cele 300 de regiuni europene și care pentru România echivalează cu crearea a peste 40.000 de locuri de muncă şi finanțarea a peste 560 de proiecte de cercetare şi inovare, a celebrat 30 de ani de la înființare. În același an, în baza propunerii bugetare a Comisiei Europene pentru politica de coeziune în anii 2021-2027, România va beneficia de o creștere cu peste 7 miliarde de euro a finanțărilor din cadrul politicii de coeziune în viitorul Cadru Financiar Multianual în comparație cu actuala perioadă de programare financiară.

7) 25 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht

La 1 noiembrie 2018 s-au împlinit 25 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, cunoscut drept actul oficial care marchează apariția Uniunii Europene, el fiind semnat la 7 februarie 1992. Documentul a marcat începutul “unei noi etape în procesul de creare a unei uniuni tot mai strânse între popoarele Europei”, fiind semnat de Cele 12 state ale Comunităților în baza a trei piloni – Comunitățile, cooperare în materie de politică externă și de securitate comună, cooperare în materie de justiție și afaceri interne. Tratatul prevedea crearea monedei unice – euro, înființarea Uniunii economice și monetare și menționa, pentru întâia oară, sintagma de cetățenie europeană. Prin Tratatul de la Maastricht a fost înființat și Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a autorităților locale și locale din statele membre ale Uniunii Europene.

8) 25 de ani de la lansarea Pieței Unice

Totodată, prin Tratatul de la Maastricht, piața unică europeană – bazată cele patru libertăți de circulație (bunuri, capitaluri, persoane și servicii) – a devenit garant al bunăstării europene. Piața Unică este una dintre cele mai mari realizări ale Europei, concepută pentru a permite libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor. Ea oferă oportunități atât întreprinderilor și profesioniștilor, cât şi consumatorilor. Concret, europenii au drepturi precum cel de a locui, de a studia, de a lucra sau de a beneficia de pensie în altă țară din UE. De asemenea, piaţa unică oferă consumatorilor acces la o gamă mai vastă de produse la prețuri competitive și le permite să se bucure de o mai mare protecție când fac cumpărături acasă, în străinătate sau pe internet, iar întreprinderile mari și mici pot efectua mai simplu și mai ieftin tranzacții comerciale în afara granițelor naționale și pot concura la nivel mondial.

9) 1 an de la lansarea Pilonului European al Drepturilor Sociale

Șefii de stat sau de guvern, reuniți pe 17 noiembrie 2017, la Göteborg, în Suedia, au semnat și adoptat Declarația Drepturilor Sociale care are la bază 20 de principii considerate necesare pentru existența unei piețe a muncii și a unui sistem de asistență socială moderne și funcționale. Printre ele se regăsesc egalitatea accesului pe piața muncii și a condițiilor de muncă și salariale, formarea profesională și asistența socială pentru șomeri, egalitatea de gen, venitul minim, echilibrul între muncă și timpul liber, etc.

10) 1 an de la eliminarea tarifelor impuse în roaming în Uniunea Europeană

A doua jumătate a anului 2017 și întregul an 2018 au reprezentat primul an și jumătate în care europenii au utilizat roaming-ul fără suprataxe, așa-numitul „roaming la prețuri naționale”. Serviciul este valabil pentru cei care trăiesc în statele membre ale Uniunii Europene și pentru cei care călătoresc în țări ale UE pentru muncă sau în scopuri recreative. De asemenea, acesta a fost introdus în Islanda, Liechtenstein și Norvegia la scurt timp după data de 15 iunie 2017, când a intrat în vigoare.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.