Rex Tillerson cere Rusiei și Chinei, parteneri economici ai Phenianului, să sporească presiunea asupra Coreei de Nord

Secretarul de stat american, Rex Tillerson a îndemant vineri China și Rusia în cadrul remarcilor sale susținute la Consiliul de Securitate al ONU, două state cunoscute ca fiind parteneri economici ai Coreei de Nord, să depună eforturi mai mari pentru a reduce ambițiile nucleare ale regimului lui Kim Jong-Un, potrivit Politico Europe.

Foto: Flickr/State Department

Fiecare stat membru al ONU trebuie să pună în aplicare pe deplin toate rezoluțiile existente ale Consiliului de Securitate al ONU“, a spus Tillerson.

“Pentru acele națiuni care nu au făcut acest lucru sau care au încetat să aplice rezoluțiile Consiliului de Securitate, ezitarea voastră ridică întrebarea dacă votul vostru este doar un angajament în cuvinte, dar nu și în acțiuni. Îndemn statele care nu au luat măsuri să luați în considerare interesul, aptitudinile și valorile voastre în fața acestei amenințări globale”, a completat secretarul de stat american.

Îndemn în special Rusia și China să intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Permiterea muncitorilor nord-coreeni să muncească în Rusia condiții inumane în schimbul unor salarii folosite pentru a finanța programul nuclear pune sub semnul întrebării angajamentul Rusiei ca partener al păcii”, a atras atenția înaltul oficial european.

În aceeași cheie, Rex Tillerson, a pus la îndoială angamanetul Chinei ”de a rezolva o problemă care are implicații grave pentru securitatea propriilor cetățeni”, invocând faptul că ” țițeiul chinez neprelucrat curge prin rafinăriile Coreei de Nord”.

Vineri, președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică în cadrul căreia cei doi au discutat despre dosarul nord-coreean, convenind să colaboreze pentru rezolvarea ”situației periculoase” din Coreea de Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.