Rolul religiilor în viitorul UE. Interviu cu primarul municipalității Mafra: Sunt împotriva oricărei abordări care nu construiește poduri și nu cultivă toleranța

Corespondență din Ericeira, Portugalia

Helder Sousa Silva, primarul municipalității Mafra, a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că numai construind poduri între religii pot exista comuități care trăiesc în armonie.

În Ericerira, Mafra, Portugalia se desfășoară între 18-19 octombrie a XXI-a Conferință anuală a Grupului PPE de dialog intercultural între bisericile și instituțiile religioase, „Ce fel de Europă ne dorim?”, prilej cu care Partidul Popular European a facilitat dezbateri pe teme precum viitorul Europei, tineri, familie și educație, dar și pace și securitate.

Calea Europeană: Care este importanța organizării acestui eveniment aici în Mafra și cum percepeți rolul religiilor în prezent?

Helder Sousa Silva: Când am auzit de organizarea acestei conferințe aici am fost foarte bucuros deoarece municipalitatea Mafra este un loc în care mai multe religii trăiesc în armonie și avem o istorie vastă în acest sens.  Sunt mai multe influențe în zonă, deși comunitatea noastră este în mare parte catolică. Tocmai de aceea dialogul religios reprezintă ceva fără de care nu putem trăi în armonie precum o comunitate. Zona acesta este una care a primit în ultima perioadă mulți migrați, atât din Africa, cât și din Brazilia și din alte părți ale lumii.

Citiți și „Ce fel de Europă ne dorim?” Grupul PPE discută rolul religiei în dezbaterile privind viitorul Europei (Corespondență)

Calea Europeană: Cu alte cuvinte dumneavoastră spuneți că nu numai aici, dar în toată Uniunea, ar trebui să se construiască cât mai multe platforme de dialog.

Helder Sousa Silva: Da, cu siguranță. Atât la nivel local, dar și în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, cred că numai construind poduri între religii putem avea societăți prospere. Rolul nostru este de a facilita dialogul. Sunt împotriva oricărei abordări care nu construiește poduri. Toleranța și deschiderea sunt noțiuni ce ar trebui să fie în fiecare comunitate, iar în a noastră, aici, în Mafra, este cu siguranță prezentă.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.