Organismul anti-corupție al Consiliului Europei a efectuat o vizită în România: GRECO solicită ca pachetul legilor justiției să ia în considerare avizul Comisiei de la Veneția

O delegație a Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a efectuat o vizită în România în perioada 21-22 februarie în contextul unei evaluări urgente ad-hoc privind legislația recent adoptată sau propusă în domeniul justiției din perspectiva lupta împotriva corupției și a conformității României cu recomandările anterioare ale GRECO pe această temă.

Foto: Facebook/ Council of Europe

”Delegația GRECO s-a întâlnit cu reprezentanți guvernamentali, parlamentari, profesioniști din domeniul juridic și juridic, ONG-uri, reprezentanți ai instituțiilor internaționale prezenți în România și alți actori relevanți”, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Vizita delegației amintite a avut loc în contextul în care GRECO a avertizat într-un raport publicat pe 18 ianuarie că România a făcut progrese foarte limitate în punerea în aplicare a recomandărilor sale de prevenire și combatere a corupției în ceea ce privește membrii Parlamentului, judecătorii și procurorii.

Ce spune raportul GRECO despre România: toate instituțiile de stat trebuie să lucreze și să se respecte reciproc

”Delegația GRECO subliniază că cei responsabili cu investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor de corupție ar trebui să se bucure de independența și autonomia corespunzătoare funcțiilor lor și să nu aibă influență necorespunzătoare. Acest lucru se aplică și mecanismelor disciplinare, în timp ce judecătorii și procurorii trebuie să respecte cele mai înalte standarde de integritate. Acesta este unul dintre standardele fundamentale anticorupție ale Consiliului Europei. De asemenea, delegația reamintește recenta recomandarea GRECO de îmbunătățire a transparenței procesului legislativ, inclusiv prin asigurarea aplicării excepționale a procedurii de urgență într-un număr limitat de circumstanțe.

Echipa GRECO subliniază importanța ca toate instituțiile de stat să lucreze și să se respecte reciproc, în conformitate cu principiile separării puterilor, a independenței și imparțialității sistemului judiciar și a egalității în fața legii”.

GRECO va pregăti un nou raport pentru România

Delegația va pregăti acum un raport, cu recomandări specifice, pentru discuții la următoarea ședință plenară a GRECO. Delegația subliniază importanța luării în considerare de către autorități a raportului GRECO, odată adoptat, deoarece aceștia continuă să lucreze la propunerea sau la legislația adoptată. În același timp, delegația GRECO invită autoritățile, încă o dată, să ia în considerare solicitarea avizului Comisiei de la Veneția privind pachetul mai larg de reforme judiciare.

Citiți și Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, îndeamnă Bucureștiul să regândească reforma sistemului judiciar

Citiți și Raport Transparency International: România, pe locul 25 din 28 în cadrul Uniunii Europeane privind percepția gradului de corupție. Ce poziție ocupă aceasta în clasamentul global

Citiți și Consiliul Europei aplică o ”procedură în circumstanțe excepționale” și va evalua propunerile legislative din domeniul justiției din România

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a stabilit că performanța actuală a României în implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupției față de parlamentarii, judecătorii și procurorii este “nesatisfăcătoare la nivel global”. GRECO a solicitat îmbunătățiri în mai multe domenii, inclusiv procesul legislativ, care ar trebui să fie mai transparent și să limiteze utilizarea procedurilor accelerate. De asemenea, raportul a subliniat necesitatea ca Consiliul Superior al Magistraturii și Inspectoratul Judiciar să fie mai activi în ceea ce privește analizele, informarea și consilierea, iar Consiliului Superior al Magistraturii să li se acorde o mai mare importanță în numirea și concedierea celor în funcții de procuror.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care urmărește să îmbunătățească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupției prin monitorizarea respectării standardelor anticorupție. El ajută statele să identifice deficiențele politicilor naționale anticorupție, determinând reformele legislative, instituționale și practice necesare. În prezent, aceasta cuprinde cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus și Statele Unite ale Americii.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.