Romania- penultimul loc in randul statelor UE in ceea ce priveste capacitatea de inovare

inovareRomania este pe penultimul loc in randul statelor UE in ceea ce priveste capacitatea de inovare, pe ultimul loc situându-se Bulgaria, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene pe tema cercetarii si inovarii.

Acest raport prezintă un clasament al statelor membre ale UE.  În timp ce cele mai inovatoare țări și-au îmbunătățit în continuare performanțele, altele au înregistrat o lipsă a progreselor.

Clasamentul global din cadrul UE rămâne relativ stabil, pe primul loc aflându-se Suedia, urmată de Germania, Danemarca și Finlanda. Estonia, Lituania și Letonia sunt țările care s-au îmbunătățit cel mai mult față de anul trecut. Factorii determinanți ai creșterii inovării în UE includ IMM-urile și comercializarea inovațiilor, alături de excelente sisteme de cercetare. Cu toate acestea, diminuarea activităților comerciale și a investițiilor în capital de risc din perioada 2008-2012 a influențat negativ performanțele în materie de inovare.

Antonio Tajani, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: „Rezultatele din acest an arată că, în unele părți ale Europei, criza economică a avut un impact negativ asupra activității de inovare. Investițiile în inovare sunt esențiale dacă dorim să ne menținem competitivitatea mondială și să relansăm creșterea economică în Europa. Este nevoie să încurajăm antreprenoriatul, deoarece IMM-urile au fost un motor esențial al inovării.”

Comisarul pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat:„Inovarea ar trebui să fie în prezent în centrul agendelor politice ale tuturor statelor membre. Ultimul nostru raport privind situația Uniunii inovării, publicat tot astăzi, arată că am făcut progrese în 2012 în cazul unora dintre produsele de valoare ridicată, cum ar fi brevetul unitar și noile norme pentru fondurile cu capital de risc, dar trebuie să mergem mai departe pentru a evita o divizare în domeniul inovării în Europa.”

Tabloul de bord al Uniunii inovării ediția 2013 plasează statele membre în următoarele patru grupe de țări:

 • Lideri în domeniul inovării: Suedia, Germania, Danemarca și Finlanda înregistrează performanțe cu mult peste media UE.
 • Țări aflate la nivelul imediat următor: Olanda, Luxemburg, Belgia, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Franța, Slovenia, Cipru și Estonia înregistrează performanțe peste media UE.
 • Inovatori moderați: Italia, Spania, Portugalia, Republica Cehă, Grecia, Slovacia, Ungaria, Malta și Lituania înregistrează performanțe sub media UE.
 • Inovatori modești: Performanțele Poloniei, Letoniei, României și Bulgariei sunt cu mult sub media UE.

 

Mai multe detalii AICI.

Sursa:  ec.europa.eu

One Response to Romania- penultimul loc in randul statelor UE in ceea ce priveste capacitatea de inovare

 1. Neda-Cojocaru Tudor 26/07/2013 at 09:48

  Imi exprim speranta ca, atat Romania, UE si statele din exterior vor accepta solutia tehnica protejata prin brevete de inventie care pot preveni inundatiile la nivel de TERRA si cu aceeasi investitie se reduc preturile cu 50% pe kw.
  Nu Romania este pe penultimul loc in inovare ci prea multi specialisti (Competenti) cu putere de decizie
  In cazul cand cineva va investi urgent 1.500.000 euro pentru Pilotul experimental, in perioada 2014 – 2020 valoarea proiectului este estimata la 1.000.000.000.000 euro in domeniile Mediu si Energie.
  Rog orice persoana sa analizeze COMANDA /CERERE OFERTA primita pe e-mailul comunicat.
  Un gand bun pentru solicitanti,
  Tudor Neda

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.