România, printre ţările cu cea mai scumpă benzină din lume, în funcţie de puterea de cumpărare

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, se arată într-un studiu Bloomberg pentru 55 de ţări potrivit Mediafax.

În România, preţul unui galon (circa patru litri) de benzină premium este de 6,59 dolari, notează Bloomberg, în timp ce venitul mediu zilnic este de 26 de dolari. Astfel, este necesar un sfert din venitul mediu zilnic pentru achiziţia a circa patru litri de benzină, potrivit analizei, care nu include ţările foarte sărace, cu un venit pe cap de locuitor sub patru dolari pe zi.

În funcţie de preţul propriu-zis, România se află în partea a doua a clasamentului, pe locul 34.

Ţinând cont, însă, şi de salarii, România se plasează în clasamentul denumit “suferinţă la pompă” pe locul al şaptelea în rândul celor 55 de state.

Topul zece după preţ este dominat de ţările europene dezvoltate. Cea mai scumpă benzină se vinde în Norvegia (9,7 dolari pentru circa patru litri), urmată de Danemarca, Italia, Olanda, Grecia, Suedia, Hong Kong, Portugalia, Marea Britanie şi Belgia.

Toate aceste state, unde populaţia are şi venituri ridicate, se situează, însă, în a doua jumătate sau pe la mijlocul clasamentului “suferinţei la pompă”.

Astfel, Norvegia, unde benzina este cea mai scumpă, se află pe locul 48 după procentajul din venitul mediu zilnic necesar pentru achiziţia a circa patru litri de benzină, cu numai 3,6% din totalul de 270 de dolari.

Clasamentul “suferinţă la pompă” este alcătuit în funcţie de procentajul din venitul mediu zilnic necesar pentru achiziţia a circa patru litri de benzină premium. Bloomberg a folosit pentru calcule preţuri din perioada 2-11 aprilie. Pentru unele ţări nu au fost disponibile date, în timp ce clasamentul exclude ţările cu un venit pe cap de locuitor sub 4 dolari pe zi.

Mai multe informatii aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  vreausareclam.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.