VIDEO INTERVIU Fost președinte al Comisiei Europene, Romano Prodi îndeamnă Sudul și România la o poziție comună. Ce ar trebui să facă ”leneșii Europei” în fața Germaniei

Fostul Presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi a vorbit, intr-un interviu acordat pentru caleaeuropeana.ro, despre efectele crizei economice in Europa, esecul politicii de austeritate si ce ar trebui sa faca Sudul Europei, inclusiv Romania, fata de politica impusa de Germania. Cititi, in continuare, declaratiile lui Romano Prodi, in cadrul interviului acordat la Forumul Economic de la Astana-Kazahstan.

RomanoProdi

Romano Prodi: Criza e atat de mare si indelungata pentru ca e inca nevoie de unanimitate pentru cele mai importante decizii. Dar la nivel european nu exista un acord general. Stiti, Europa a fost intotdeauna asa dar, in ciuda progresului impresionant, e nevoie de timp pentru a o construi si astazi, Uniunea Europeana e doar pe jumatate coapta. Procesul de luare a deciziilor este foarte lent, interesele tarilor sunt diferite si nu exista un factor puternic de decizie care sa-i poata impaca pe ceilalti. Avem astazi o situatie diferita fata de trecut: nu mai avem Franta, Germania, Marea Britanie care sa decida impreuna. Avem o singura tara mult mai puternica decat toate celelalte si Germania este obsedata de inflatie.

 Obsedata intr-un mod patologic?

Romano Prodi: E o pozitie intelectuala cu radacini adanci, atat de profunda incat, de la un anumit moment incolo, merge impotriva intereselor germane. Astazi, Germania este intr-o pozitie foarte speciala: are un surplus enorm in comertul exterior, inflatie aproape zero si crestere zero. E un caz tipic in care, in orice tara independenta ar trebui sa pui benzina in rezervor. Dar opinia publica germana este convinsa ca orice actiune in directia asta nu va fi in favoarea Germaniei, ci in favoarea „europenilor lenesi”, ca mine si ca tine. Deci politic nu e convenabil. Dar, totusi, eu nu inteleg aceasta pozitie. Rezultatul e o situatie absurda: toata lumea crede ca Euro e slab, ca e aproape de cadere, dar e singura valuta puternica din lume.

Cum ar trebui sa reactioneze ”europenii cei lenesi” la abordarea germana? E suficient ce spune acum Sudul?

 Romano Prodi: Nu. Cred ca trebuie sa cada impreuna de acord pentru o strategie comuna. Nu pentru ca sa fie impotriva Germaniei, ci pentru ca e necesar pentru viitorul nostru. Cu un an in urma puteai spune ca exista cercetari care afirma ca austeritatea aduce mai multa crestere, ca FMI-ul spune ca austeritatea e cel mai bun medicament pentru lume. Acum avem alte cercetari care spun pur si simplu ca asta nu e adevarat. FMI-ul spune ca aplicarea austeritatii in Europa a mers prea departe si ca trebuie sa ne schimbam strategia. Nu doar Sudul trebuie sa cada de acord, caci Franta nu e Sudul. Trebuie sa cada de acord Franta, Irlanda, Italia, Spania, Romania. Ele trebuie sa prezinte o platforma comuna.

 

Vreti sa spuneti ca Europa e bolnava dar doctorul german a prescris doar medicamentul necesar pentru el?

Romano Prodi: Spun mai mult: ca medicamentul german nu e bun chiar si pentru Germania. E pur si simplu gresit. Punct.

Care sunt riscurile daca vom continua sa luam medicamentul acesta?

Romano Prodi: Nu e vorba de risc, ci de o realitate.

Credeti ca Comisia Europeana ar trebui sa-si schimbe abordarea?

Romano Prodi: Comisia Europeana nu are nicio putere. Puterea e in mainile statelor europene. Asta e problema. Comisia Europeana nu a luat nicio pozitie in dezbaterea aceasta, nu exista.


Participati in aceste zile la Forumul Economic de la Astana al carui subiect este somajul. Somajul in randul tinerilor in Europa a crescut foarte mult. Cum rezolvam aceasta problema?

Romano Prodi: Somajul e o consecinta a crizei. Dar este si o problema in sine. Pentru ca aceasta revolutie a comunicatiilor nu e ca cele anterioare. Cand a fost inventata masina, cei care lucrau cu caii au fost foarte nefericiti, dar in cativa ani au aparut fabrici de masini, de drumuri, rafinarii. Insa cu aceasta revolutie a comunicatiilor au disparut sute de meserii, iar slujbele nou aparute sunt mai bine platite dar si mult mai putine. In lipsa cresterii economice cum am putea avea angajati tineri, atunci cand trebuie sa crestem varsta de pensionare din cauza problemei sistemului de pensii? Stiu ca exista cateva tari europene care cauta solutii pentru a scadea somajul in randul tinerilor. Ok, sper ca vor face ceva dar, daca nu exista crestere nu exista speranta pentru tanara generatie.

Cel mai important eveniment din politica italiana a ultimilor ani este ascensiunea miscarii lui Beppe Grillo. Cum va explicati acest fenomen?

Romano Prodi: Am iesit din politica italiana, nu ma mai amestec. Pur si simplu e vorba de o schimbare in politica care nu cred ca se va limita la Italia. Exista o slabire generalizata a partidelor politice traditionale. Acum exista spatii goale si, de aceea, au aparut noi moduri de organizare a societatii. Cazul italian nu va fi unic. Mai sunt putine tari europene in care sa existe partide cu o structura [solida]. In Germania, inca exista. Dar in alte locuri aceste partide traditionale nu-i mai atrag pe tineri.

E o situatie constructiva sau distructiva?

Romano Prodi: E o situatie foarte periculoasa, dar nu stim directia in care se va indrepta. Mutarea de la partidocratie, cu toate limitele ei, catre mediacratie, mediocratie, adica democratia mass-mediei, continua.

Va referiti la videocratie?

Romano Prodi: Nu, nu. Beppe Grillo a fost cel care s-a organizat pe Internet intr-un mod foarte stiintific, iar televiziunea a fost o consecinta acestei organizari. Reteaua [lui Grillo] a fost un fenomen atat de interesant, incat televiziunea a inceput sa se ocupe de ea. Dar sa nu intram in astfel de detalii…  Repet: nu cred ca acest fenomen se va rezuma la Italia.

Interviu realizat de Dan Carbunaru . Foto si video by caleaeuropeana.ro. Preluarea materialului se poate face doar cu mentionarea sursei.

Mai multe despre ce a declarat Romano Prodi, aici.

5 Responses to VIDEO INTERVIU Fost președinte al Comisiei Europene, Romano Prodi îndeamnă Sudul și România la o poziție comună. Ce ar trebui să facă ”leneșii Europei” în fața Germaniei

  1. Pingback: ​VIDEO Romano Prodi pentru HotNews: Gazele de sist sunt o amenintare pentru RusiaStiri din Arges | Cotidian online de informatieArgesul.info

  2. Pingback: ​VIDEO Romano Prodi pentru HotNews: Gazele de sist sunt o amenintare pentru Rusia - Gogoloi

  3. Pingback: Romano Prodi pentru HotNews: “Gazele de sist sunt o amenintare pentru Rusia” | Siguranta Energetica

  4. Pingback: ​VIDEO Romano Prodi pentru HotNews: Gazele de sist sunt o amenintare pentru Rusia - Romanian Online News | Romanian Online News

  5. Pingback: Cand Sudul simte raceala Nordului pe sira spinarii | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.