Rusia și Turcia fac front comun împotriva sancțiunilor americane: Miniștrii de Externe Serghei Lavrov și Mevlut Cavusoglu denunță o ”eră a hărțuirii”

Sancţiunile economice americane împotriva Turciei şi Rusiei sunt parte a unei “politici nelegitime”, a declarat marţi, la Ankara, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în timp ce omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, a solicitat Statelor Unite să renunțe la politica hărțuirii, relatează DPA

FOTO: MFA Rusia/ Flickr

Considerăm politica de înăsprire a sancţiunilor ca fiind nelegitimă, dictată decisiv de dorinţa de a domina pretutindeni şi totul, de a dicta politica, de a face ordine în treburile lumii fără a fi de acord cu nimeni“, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă cu Cavusoglu, notează Agerpres.

Statele Unite se folosesc de sancţiuni pentru a obţine câştiguri incorecte la nivel mondial, a adăugat Lavrov.

La rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a cerut Washingtonului să pună capăt “erei hărţuirii”.

Statele Unite trebuie “să asculte îngrijorările altor ţări şi să-i accepte pe toţi ca egali”, a mai spus el.

Citiți și Turcia propune organizarea unui summit regional cu Franța, Germania și Rusia privind situația din Siria

Întâlnirea de marţi dintre Lavrov şi Cavusoglu face parte din pregătirile pentru summitul din 7 septembrie privind Siria, găzduit de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la care urmează să participe oficiali din Rusia, Germania şi Franţa.

Citiți și Criza relațiilor Washington-Ankara continuă. Donald Trump a autorizat dublarea tarifelor la importurile de oțel și aluminiu din Turcia

Săptămâna trecută, Washingtonul a impus noi sancţiuni atât împotriva Moscovei, cât şi a Ankarei. În cazul Turciei, preşedintele american Donald Trump a dublat tarifele la importurile de oţel şi aluminiu, la 20, respectiv 50 la sută. Lira, care a fost slăbită luni de zile, s-a prăbuşit, atingând luni cel mai scăzut nivel al ultimilor 13 ani.

În privința Rusiei, SUA au anunțat că vor impune noi sancțiuni Rusiei, stabilind că Moscova „a folosit arme chimice sau biologice” împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.