Rusia suspendă importuri din UE din cauza unor viruşi periculoşi

Rusia a impus de marţi o interdicţie temporară pentru importurile de porci şi bovine vii din toate ţările Uniunii Europene, iar de săptămâna viitoare va opri şi achiziţiile de hrană de origine animală pentru vite, din cauza răspândirii în spaţiul comunitar a unor viruşi periculoşi, informează agenţia Mediafax.

Agenţia federală de control veterinar a suspendat temporar importurile din UE de vaci, oi, capre şi porci întrucât, în pofida răspândirii virusului Schmallenberg şi a bolii limbii albastre în UE, nu a primit informaţii detaliate din partea autorităţilor europene privind măsurile luate pentru limitarea epidemiilor şi nici rezultatele unor studii ştiinţifice pe această temă, potrivit RIA Novosti.

Măsura se referă doar la animalele destinate producţiei de carne şi nu la importurile de animale în scopul reproducerii, a precizat instituţia.

Experţii ruşi nu se aşteaptă ca restricţiile să provoace un deficit de carne sau creşterea preţurilor pe piaţa cărnii de porc din Rusia, întrucât se estimează suplimentarea producţiei interne în acest an cu cel puţin 150.000 de tone.

Virusul Schmallenberg, transmis de insecte, a fost identificat pentru prima oară în noiembrie anul trecut în satul Schmallenberg din Germania şi a fost depistat ulterior in Olanda, Belgia, Franţa, Marea Britanie şi Italia.

Agenţia de control veterinar a anunţat totodată că va opri, de pe 26 martie, importurile de hrană de origine animală pentru bovine din UE, excepţie făcând făina de peşte şi produsele obţinute din lapte, potrivit AFP.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  albaiulianul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.