Exodul medicilor. În ultimii șase ani, 15.000 de doctori au părăsit România

medicColegiul medicilor anunţă că 2.600 de doctori au plecat anul trecut să lucreze în spitale din străinătate. Astfel, numărul total al celor care au părăsit România în ultimii şase ani trece de 15.000, informează Digi24.ro.

Astfel, din ianuarie până în octombrie 2013 au plecat din spitale în jur de 2.600 de doctori. Destinaţiile preferate de doctori sunt, în ordine: Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia.

Plecarea doctorilor se face din ce în ce mai simţită în spitale. Acum doi ani, erau angajaţi 20.000 de medici şi acopereau doar 70 la sută din nevoile sistemului. Astăzi, în spitale mai sunt mai puţin de 15.000 de medici. Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a prezentat consecințele acestui fenomen.

„Consecințele se văd de la distanță. În primul rând că nu se poate asigura calitatea actului medical de o persoană care acoperă unul, două, sau trei posturi vacante, pentru că sistemul trebuie să funcționeze. În al doilea rând, apare sentimentul de insatisfacție la medicii care nu se pot realiza profesional pentru că vor să facă și nu pot. Toate pleacă de la finanțarea sistemului. România rămâne țara care alocă cel mai puțin pentru sănătate din toate țările Uniunii Europene și pe penultimul loc din Europa. Dacă vrem să oprim acest exod, trebuie să finanțăm corect sistemul. Universitățile de medicină nu pot să pună pe piața muncii mai mult de 2.500 de doctori, iar în condițiile în care pleacă 3.000 de medici pe an, avem un export mai mare decât producem”, a precizat Vasile Astărăstoae, potriviti sursei citate.

Sursa: Digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.