MAE acuză manipularea politică privind pozitia Olandei fata de aderarea Romaniei la Schengen

titus-corlateanMAE face precizări în urma preluării de către presă a  comunicatului dat publicităţii privind vizita ministrului de externe, Titus Corlățean la Haga.

Redăm textul comunicatului integral, asa cum a fost publicat, miercuri, 20 februarie, pe site-ul MAE:

“Ministrul olandez al afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda. A subliniat, de asemenea, că a transmis Parlamentului naţional evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru România, care pune în evidenţă o serie de progrese semnificative făcute de Guvernul României în acest dosar.”

După cum se poate constata din compararea textelor acordului coaliţiei de guvernare din Olanda din 2010 şi a celui din 2012, ale cabinetelor Rutte I şi II, în acordul din 2010 exista un text care făcea legătura între aderarea la Schengen şi rapoartele pe tema luptei împotriva corupţiei şi a reformei justiţiei (cel de mai jos), pe când în acordul din 2012, această legătură a fost eliminată. Acest lucru a presupus o voinţă politică clară din partea noii coaliţii guvernamentale de la Haga şi o decizie politică adoptată în consecinţă. Ministrul afacerilor externe român a salutat acest pas înainte important făcut de noul guvern de la Haga după alegerile din septembrie 2012. La acest aspect a făcut referire comunicatul MAE.

Coalition agreement 2010:

In the context of Europe, the government will argue for the inclusion of the two-yearly reports on corruption and legal reform in Romania and Bulgaria in the Schengen evaluation of these two countries. If these reports show that they do not meet the strict criteria, the Netherlands will not support the full accession of Romania and Bulgaria to Schengen and abolition of the internal border controls in the EU, and Bulgaria and Romania will not be admitted to Schengen.

…………

For Romanians and Bulgarians the requirement that they have an employment permit will remain in force until 1 January 2014 if the current circumstances do not change. ”

Singurele referiri la România şi la cetăţenii români, din acordul coaliţiei de guvernare din Olanda, din 2012, sunt următoarele:

Coalition agreement 2012:

As of 1 January 2014 the restrictions limiting the access of Bulgarian and Romanian workers to the labour market will be lifted. ”

“Ministerul afacerilor externe consideră că interpretarea dată în spaţiul public, unor precizări apărute în presă din partea ambasadei Olandei la Bucureşti, respectiv “Olanda nu a luat încă nicio decizie cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. Poziţia Olandei va fi stabilită înaintea următorului Consiliul pe Justiţie şi Afaceri Interne, în strânsă colaborare cu alte state membre. Olanda salută progresul făcut de România aşa cum a fost analizat în raportul MCV, însă păstrează unele îngrijorări referitoare la susţinerea şi ireversibilitatea reformelor, precum şi la faptul că o serie de recomandări şi condiţionalităţi nu au fost încă implementate. În următoarele săptămâni vor avea loc consultări cu alte state UE. După acestea, împreună cu Parlamentul se va stabili poziţia Olandei”, reprezintă o manipulare în scop politic şi care în ultimă instanţă riscă să aducă prejudicii interesului României de atingere a unui obiectiv important, respectiv aderarea La Spaţiul Schengen”, se mai arata in comunicatul citat.

Intr-un comunicat dat publicitatii de catre Ambasada Olandei la Bucuresti, se arata ca Tara Lalelelor nu a luat inca o decizie in legatura cu aderarea la Schengen a Romaniei.

Presa romana a dezbatut pe larg comunicatul transmis de catre MAE dupa vizita in Olanda a lui Titus Corlatean, in care se arata ca Olanda nu mai conditioneaza aderarea la Schengen a Romaniei de dosarul MCV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.