Seara de Gală a Francofoniei la Ateneul Român

atenteul-romanÎn cursul serii de ieri, joi 20 martie 2014, Ateneul Român a găzduit Seara de Gală a Francofoniei, oferind oportunitatea comunității francofone din București de a se reuni într-un decor somptuos și într-o atmosferă destinsă. Acest eveniment, care a fost găzduit de către Ministerul Afacerilor Externe și Camera Deputaților, în cooperare cu Ministerul Culturii și Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF), a fost prilejul de a celebra Ziua Internațională a Francofoniei.

Cu această ocazie, premiul Francofoniei, care recompensează personalitatea din România care a contribuit la promovarea limbii și al valorilor francofone, a fost acordat profesorului arădean Florin Didilescu. În fața unei săli pline și vizibil emoționat, laureatul a rostit un discurs într-o  franceză perfectă, declarând că își va continua acțiunile în favoarea francofoniei.

În epoca în care trăim, și anume cea a „globalizării”, limba engleză devine omniprezentă în toate domeniile profesionale, dar și în viața de zi cu zi. În acest context, Organizația Internațională a Francofoniei, care este prezentă în 77 de state de pe toate continentele, îi reprezintă pe cei 220 de milioane de francofoni din întreaga lume, acționând în favoarea diversității culturale și susținând activ utilizarea limbii franceze. Într-adevăr, acțiunea întreprinsă în favoarea peisajului francofon nu are ca și obiectiv de a concura împotriva mediului anglofon, ci de a susține multilingvismul și multiculturalismul.

Totodată, francofonia „are vocația de a unii popoarele, prin promovarea păcii, democrației, Drepturilor Omului și Dezvoltării durabile”, conform Ministrului delegat pentru Românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici. Acesta a adăugat că România, care este membru al Organizației Internaționale a Francofoniei de 21 de ani, este „un actor important și activ” pe scena europeană și internațională. Valorile comune pe care le împart românii cu comunitatea francofonă sunt evidentă, printre acestea numărându-se proximitatea lingvistică, datorată moștenirii latine. Pentru ca eforturile să poată fi susținute pe termen lung, va fi necesar de a multiplica inițiativele și eforturile, în special în mediul academic. De asemenea, este indispensabil ca tinerii să se identifice cu valorile vehiculate de către francofonie, pentru a clădi prezentul și viitorul acestei inițiative.

Evenimentul a oferit și un moment muzical, datorită performanței susținută  de către ansamblul „Romanian Brass” și de dirijorul Adrian Petrescu în incinta unei săli de concert a Ateneului fermecătoare.

În fiecare an, la 20 martie, cele 77 de ţări şi guverne de pe cinci continente, având statutul de membri sau observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, sărbătoresc Ziua Internaţională a Francofoniei. Această dată marchează semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

 

Alexandru Popovici

 

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.