Sebastian Kurz îi ia apărarea lui Viktor Orban, după ce Juncker a cerut excluderea premierului ungar din PPE: „Nu cred că ar avea sens să creezi un partid nou format din est-europeni”

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat împotriva excluderii partidului de guvernământ al Ungariei, Fidesz, din cadrul grupului conservator din cadrul Parlamentului European.

„Nu cred că ar avea sens să creezi un partid nou format din est-europeni”, a declarat Kurz pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung într-un interviu publicat duminică, potrivit Politico Europe

Foto: multimedia.europarl.europa.eu

Kurz a avertizat împotriva îndepărtării partidelor guvernamentale din Europa Centrală și de Est în afara partidelor stabilite la Bruxelles și Strasbourg.

În schimb, a spus el, „este bine să privim cu atenție, pentru a preveni evoluțiile nedorite”, adăugând că „membrii unei familii de partid pot exercita o influență informală ori de câte ori este necesar”. 

Declarațiile sale vin în contextul în care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că premierul ungar, Viktor Orban, ”nu-și mai are locul în Partidul Popular European”. „Chiar dacă respect omul, văd multe incompatibilităţi între cuvintele sale şi valorile creştin-democrate pe care familia PPE este fondată. Cu excepţia situaţiei în care ne garantează că va respecta valorile fundamentale şi programul electoral al PPE”, a afirmat Juncker.

Parlamentul European a votat cu largă majoritate raportul Sargentini și astfel a activat articolulul 7 din cadrul Tratatului de la Lisabona pentru că a încălcat valorile UE.

Propunerea a primit 448 de voturi pentru şi 197 împotrivă. Pentru ca propunerea să fie adoptată, a fost nevoie să fie susţinută de o majoritate absolută a eurodeputaţilor, adică 376 de voturi pentru şi două treimi din voturile exprimate.

Decizia a fost fost calificată de Budapesta drept o „răzbunare meschină” a politicienilor pro-imigraţie la adresa Budapestei. 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.