Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, cere tuturor ţărilor să sisteze importurile de petrol din Iran

Într-un discurs ţinut duminică seara în faţa reprezentanţilor diasporei iraniene din California, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a comparat regimul de la Teheran cu Mafia şi a cerut tuturor ţărilor să sisteze importurile de petrol din Iran, relatează agenţiile de presă Reuters, DPA şi AFP, potrivit Agerpres.

Foto: Wikimedia (Gage Skidmore)

Washingtonul nu se teme să aplice sancţiuni „la cel mai înalt nivel” împotriva liderilor iranieni, a declarat Pompeo. El a făcut apel la sprijin internaţional, în special din partea ţărilor din Orientul Mijlociu, pentru a se crea „maximum de presiune” asupra Iranului. Statele care nu vor reduce „cât mai aproape de zero” achiziţiile de ţiţei iranian se vor expune sancţiunilor americane, a reamintit şeful diplomaţiei SUA.

Pompeo a afirmat că Iranul „este condus de ceva care seamănă mai mult cu Mafia decât cu un guvern”, având în vedere corupţia şi averile uriaşe ale conducătorilor de la Teheran şi a promis că Statele Unite “vor sprijini vocea îndelung ignorată a poporului iranian”.

Declarațiile sale vin în contextul în care preşedintele american Donald Trump a avertizat Iranul să „nu mai ameninţe niciodată SUA”, în caz contrar Teheranul riscând să suporte consecinţe precum „cele pe care puţini le-au cunoscut de-a lungul istoriei”. „Nu mai suntem o ţară care va suporta afirmaţiile voastre demente despre violenţă şi moarte. Aveţi grijă!”, a scris liderul SUA pe Twitter. 

Citiți și: Președintele Iranului, Hassan Rouhani, îl avertizează pe Donald Trump: America ar trebui să ştie că ”un război cu Iranul este mama tuturor războaielor”

Pe 8 mai, președintele american Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul internaţional JCPOA privind programul nuclear iranian, în pofida apelurilor făcute de partenerii săi europeni – Emmanuel Macron și Angela Merkel – care s-au aflat la Washington la finalul lunii aprilie. Un apel similar fusese făcut și de șeful diplomației britanice, Boris Johnson, primit la Washington de omologul american, Mike Pompeo.

Citiți și: Consens SUA-UE la summitul NATO privind influența malignă a Iranului și îngrijorările referitoare la conducta de gaz dintre Rusia și Germania

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.