Șeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, preia la Bruxelles președinția Comitetului militar al UE, pe fondul disputelor privind prelungirea mandatului său

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, participă miercuri, la Bruxelles, la ceremonia de preluare a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la nivelul Comitetului militar al UE, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Conform sursei citate, la ceremonie sunt invitaţi să participe reprezentanţii militari ai statelor membre ale Uniunii Europene.

Acest eveniment marchează, la nivelul Comitetului militar al UE, momentul oficial al preluării de către România a mandatului de preşedinţie a Consiliului UE.

Printre temele de interes pe care ţara noastră le va avea în vedere pe parcursul celor şase luni de mandat se numără Politica de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), prin care se vor urmări consolidarea iniţiativelor privind dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale UE, promovarea activă a dimensiunii practice a parteneriatului NATO – UE, valorificarea, în contextul dialogului transatlantic, a oportunităţilor de cooperare generate prin dezvoltare PSAC şi creşterea rolului şi a credibilităţii UE ca actor regional şi global în probleme de securitate şi apărare, precizează comunicatul citat. 

Prezența șefului Statului Major al Apărării la Bruxelles are loc și în contextul în care prelungirea mandatului său în fruntea Armatei României a reprezentat motiv de dispută între președintele Klaus Iohannis și Guvern. Pe 28 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat un decret prin care îi prelungeşte mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Apărării, el precizând că propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu a fost aprobată. În prezent, pe 9 ianuarie, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1.331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării (SMAp).

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.