Situația românilor din Austria, ale căror alocații riscă să fie reduse de Guvernul austriac, se află în atenția Comisiei Europene, transmite eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D)

Situația românilor din Austria, ale căror alocații riscă să fie reduse în mod discriminatoriu de Guvernul austriac, se află în atenția Comisiei Europene, transmite europarlamentarul român Răzvan Popa (PSD, S&D). Acesta i-a cerut președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker să intervină în condițiile în care mai mulţi lucrători străini din Austria, printre care și români, se vor confrunta cu tăieri de ajutoare sociale în cazul în care copiii lor trăiesc în ţările lor de origine şi nu împreună cu părinţii lor în Austria.

“Am preluat cu atenție solicitarea dumneavoastra legată de ingrijorarile privind situația din Austria. Am transmis solicitarea către comisarul pentru Muncă și Probleme Sociale, doamna Marianne Thyssen, care va transmite punctul de vedere în cel mai scurt timp” se arată în răspunsul oferit de șeful executivului european, potrivit eurodeputatului român. „Mulțumesc președintelui CE pentru răspuns și sper ca poziția Comisiei Europene să fie una echilibrată”, apreciază Popa. 

Eurodeputatul amintește că în luna mai, s-a adresat președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, cancelarului Austriei și președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pentru a interveni în acest caz. „Am arătat că, potrivit proiectului de lege propus de Austria, familiile din estul Europei vor primi alocații mai mici, iar cele din vestul Europei alocații mai mari, ceea ce reprezintă o mare nedreptate. Cu atât mai mult cu cât, rezidenții români din Austria plătesc aceleași taxe ca cetățenii austrieci”, argumentează reprezentantul României în Parlamentul European. 

Citiți și scrisoarea transmisă de europarlamentarul român către cancelarul austriac Sebastian Kurz

Comisia Europeană a transmis la începutul lunii mai că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci. Austria va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii chiar înaintea României, în ultima jumătate a anului 2018. 

Mulţi lucrători străini din Austria se vor confrunta cu tăieri de ajutoare sociale în cazul în care copiii lor trăiesc în ţările lor de origine şi nu împreună cu părinţii lor în Austria, potrivit unui proiect de lege al guvernului austriac de dreaptaDacă proiectul de lege va fi aprobat de către parlament, ajutoarele sociale vor fi diminuate în cazul lucrătorilor proveniţi din ţări cu costuri de trai mai mici, în timp ce aceia din ţări cu costuri de trai mai mari vor beneficia de ajutoare mai mari. Politica guvernului de la Viena îi va afecta în special pe lucrătorii proveniţi din ţările est-europene membre ale UE, inclusiv România. De exemplu, cetățenii ungurii care primesc acum 172 de euro pentru un copil vor primi în viitor 94 de euro. În 2016, Austria a alocat 273 milioane de euro ca ajutoare pentru circa 130.000 de copii din ţările UE şi Elveţia, sumă reprezentând aproximativ 7 % din plăţile totale din Austria destinate ajutoarelor pentru copii.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.