Slovacia a preluat președinția OSCE: Conflictul din Ucraina, principala sa prioritate

Slovacia a preluat marţi, de la Italia, preşedinţia anuală rotativă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează DPA, potrivit Agerpres.

Ministrul slovac de externe Miroslav Lajcak a desemnat recent conflictul din Ucraina  ca principala temă a preşedinţiei ţării sale. Printre alte priorităţi se numără prevenţia, întărirea instituţiilor internaţionale şi un “viitor securizat”.

Lajcak va prezenţa planurile concrete ale ţării sale la 10 ianuarie la Viena.

Ministrul slovac de externe este un diplomat cu experienţă, el prezidând timp de un an, până în septembrie 2018, Adunarea Generală a ONU.

El a declarat în noiembrie că demisionează după ce Bratislava a respins Pactul ONU privind migraţia la a cărui negociere a contribuit, însă în cele din urmă diplomatul a fost convins să rămână în post.

OSCE, care are sediul la Viena şi printre ai cărei membri se numără 57 de reprezentanţi din Europa, Asia Centrală şi America de Nord, şi-a dedicat o bună parte din eforturi în gestionarea crizelor din Europa de Est în ultimii ani, inclusiv conflictul din 2014 din Ucraina.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.