Sondaj: Înaintea unui summit crucial al liderilor UE privind Brexit, 53% dintre cetățenii britanici ar vota pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană

Dacă Marea Britanie ar organiza astăzi un alt referendum privind apartenenţa ţării la Uniunea Europeană, este posibil ca succesul euroscepticilor să nu se repete, potrivit unui sondaj dat publicităţii miercuri, în aceeași zi în care liderii statelor UE speră ca la Consiliul European să convină asupra unui acord final privind Brexitul care în principiu să fie acceptabil şi pentru guvernul de la Londra.

În prezent, 53% dintre cetățenii britanici ar vota acum pentru rămânerea în Uniunea Europeană, indică un sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European. O proporţie de 35% dintre persoanele chestionate au afirmat că ar alege şi acum Brexitul, în timp ce 12% au spus că sunt nehotărâte.


Remintim că Marea Britanie a votat în favoarea Brexitului cu o majoritate de 52% la referendumul din 2016.

Săptămâna trecută, negocierile dintre Londra și Bruxelles au căpătat un nou avânt, alimentând astfel speranțele ca un acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie convenit înainte de reuniunea liderilor UE, care începe astăzi.

Cu o zi înainte, miniștrii afacerilor europene din țările UE, reuniți în format UE-27, au reiterat sprijinul lor pentru eforturile de a ajunge la un acord, subliniind, în aceeași măsură, că este nevoie ”să fim pregătiți pentru orice”.

Totodată, potrivit unor diplomați europeni, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a propus prelungirea cu un an a perioadei de tranziţie care va urma ieşirii Regatului Unit din UE, în vederea deblocării negocierilor cu Londra.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.