SRI: Foști rezidenți în România luptă pentru Statul Islamic

Serviciul Roman de Informatii are cunostinta despre cativa fosti rezidenti in Romania care au ajuns sa lupte alaturi de gruparea extremista Statul Islamic.

In primele declaratii publice pe marginea pericolului extremist pentru Romania, seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI a explicat cat de vulnerabila este tara noastra.

gruparea-statul-islamic-a-preluat-controlul-asupra-principalelor-campuri-petroliere-din-estul-siriei-moscova_size9“Raspunsul meu trebuie sa linisteasca, dar trebuie sa fie corect si obiectiv. Nu suntem feriti total de posibilitatea unui atac terorist in Romania, evident. Mergem pe niste premise. Sunt cazuri punctuale de persoane radicalizate, fundamentaliste, care adera dincolo de ideologie si incearca sa sprijine aceste organizatii teroriste”, a spus acesta, pentru Digi24, intr-o interventie in care nu i s-a dezvaluit identitatea.

Seful antiterorismului din SRI arata ca Romania este o tara de tranzit pentru jihadistii din Occident care vor sa ajunga sa lupte alaturi de Statul Islamic si trebuie luata in considerare, pe viitor, posibilitatea ca acestia sa se intoarca in tarile lor de rezidenta tot prin Romania.

“Tara noastra este in retorica acestei organizatii nominalizata ca teritoriu ce trebuie cucerit, inclus in asa-zisul Califat. Romania este una dintre rutele de tranzit, de transfer al acestor voluntari jihadisti catre teatrele de operatii, dar nu este exclus sa fie si ruta de intoarcere pentru ei”, a afirmat oficialul SRI.

Oficial, “nu avem niciun cetatean roman confirmat ca s-ar fi alaturat cauzei acestei organizatii in teritorii cum ar fi Siria sau Irak”, dar “va pot spune ca exista, punctual, astfel de intentii, de demersuri pe care SRI, impreuna cu partenerii interni, au cautat si au reusit sa ii descurajeze punctual pe acesti adepti combatanti in demersurile lor de a se alatura acestei lupte”.

“Daca vorbim despre cetateni straini sau despre rezidenti pe teritoriul national, au fost indentificate cateva cazuri, pana in cinci situatii, in care acestia ulterior parasirii teritoriului national au decis sa se alature acestei organizatii”, a mai spus seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI.

.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.