SUA cer Ungariei să nu blocheze eforturile Ucrainei de a adera la NATO: Acum, mai mult ca niciodată, Rusia testează Vestul

Statele Unite au îndemnat joi Ungaria să repare relaţiile bilaterale cu Ucraina şi să nu încerce să blocheze cooperarea Kievului cu Alianţa Atlanticului de Nord, informează Reuters.

NATO a avertizat că „dacă Ucraina va cădea, Ungaria va fi în prima linie în faţa agresiunii ruse”. 

Ambasadorul american la Budapesta, David Cornstein, a declarat în faţa unei comisii parlamentare că Ungaria ar putea lua mai multe măsuri pentru a „prioritiza alianţa” într-o perioadă în care Rusia ameninţă din nou atât Ucraina, cât şi Europa. „Acum, mai mult ca niciodată, Rusia testează Vestul”, a mai spus acesta.

Relaţiile între Budapesta şi Kiev s-au tensionat în 2017, după ce Ucraina a aprobat o lege privind interzicerea predării limbilor materne în şcolile ucrainene. Ca urmare, Ungaria a ameninţat că va bloca încercările Ucrainei de a adera la NATO şi la UE.

Citiți și: Parlamentul Ucrainei înscrie în Constituţie obiectivele de aderare la NATO şi UE

Ucraina și-a exprimat intenția de a adera la NATO după ce un guvern prooccidental a fost constituit în februarie 2014, după revoltele din piața Maidan, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și declanșarea unui conflict în estul separatist. Înaintea acestor evenimente, doar 20% dintre ucraineni erau favorabili aderării țării lor la NATO.

Kievul a semnat un acord de asociere cu UE, facilitând îndeosebi schimburile comerciale și obținând un regim de scutire de viză pentru majoritatea țărilor din UE. Acordul a intrat în vigoare la 1 septembrie.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.