SUA își dublează numărul pușcașilor marini staționați în Norvegia. Militarii americani vor fi poziționați aproape de granița norvegiano-rusă

Armata americană îşi va dubla numărul puşcaşilor marini mobilizaţi în Norvegia, potrivit unui anunţ al Ministerului Apărării de la Oslo, efectivele desfăşurate de armata americană în Norvegia, stat membru NATO, urmând a fi ridicate la 700 de la 330, informează Adevărul.

FOTO: US Marine Corps

Mai mult, ei vor fi mutaţi mai aproape de graniţa norvegiano-rusă, transmite agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Planurile de creştere a numărului de puşcaşi marini în Norvegia la 700 de la 330 şi mutarea unora dintre ei mai aproape de graniţa cu Rusia au provocat o reacţie puternică din partea Moscovei, care le-a numit„în mod clar neprietenoase”, notează și Digi24.

Guvernul de la Oslo, din ce în ce mai preocupat în legătură cu Rusia de la anexarea Crimeii în 2014, insistă că creşterea prezenţei SUA este numai pentru antrenamente şi nu ar trebui interpretată ca o escaladare militară.

Puşcaşii marini americani au sosit în Norvegia în 2017, la trei ani de la anexarea Crimeei, şi vor rămâne, prin rotaţie, timp de cinci ani, potrivit planului actual. Este vorba de prima prezenţă militară străină în Norvegia după Al Doilea Război Mondial.

Reamintim că anul trecut țările nordice au căzut de acord să-și intensifice cooperarea în domeniul apărării și schimbul de informații despre supravegherea aeriană, pe fondul sporirii temerilor referitoare la activitatea militară a Rusiei în regiune.

Separat, alte două state nordice care nu fac parte din NATO – Suedia și Finlanda – au făcut importanți pași în domeniul cooperării militare bilaterale. Recent, cele două țări au semnat primul acord în domeniul apărării prin care cele două țări se angajează să colaboreze atât pe timp de pace, cât și pe timp de război

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.