SUA și China, primii doi poluatori mondiali, au convenit să ofere un exemplu internațional: Vor semna acordul privind schimbările climatice pe 22 aprilie, de Ziua Pământului

SUA și China au convenit să semneze acordul de la Paris referitor la schimbările climatice în data de 22 aprilie, încă din prima zi în care este posibil acest lucru, urmărind să dea astfel un exemplu altor țări, informează un comunicat de la Casa Albă.

obama-xi jinpingAnunțul a fost făcut cu prilejul unei întâlniri bilaterale a președintelui american, Barack Obama, cu omologul său chinez, Xi Jinping, în marja Summitului Securității Nucleare de la Washington, iar semnarea acordului pe 22 aprilie are un argument simbolic, aceasta fiind Ziua Pământului (Declarația celor doi lideri poate fi citită aici).

China şi Statele Unite, primii doi emiţători de gaze cu efect de seră la nivel mondial, au stabilit în 2014 la Beijing noi obiective în acest domeniu,  China, primul poluator mondial cu gaze cu efect de seră, a adoptat atunci obiectivul unui “vârf la orizontul lui 2030”, dar intenţionează să “încerce să-l atingă mai devreme”, a anunţat Casa Albă. La rândul lor, Statele Unite s-au angajat în vederea unei reduceri până în 2025 a emisiilor cu 26-28% faţă de nivelul din 2005.

Cele două țări s-au angajat să ia măsurile necesare astfel încât acordul, convenit la Conferința asupra schimbărilor climatice (COP21) desfășurată în decembrie 2015 la Paris, să ”intre în vigoare cât mai curând posibil în 2016”.

Acest acord istoric are ca obiectiv limitarea la cel mult 2 grade Celsius a creșterii temperaturii medii a atmosferei față de perioada preindustrială. Startul pentru semnarea acordului se va da într-o ceremonie oficială care va avea loc la 22 aprilie, la sediul ONU din New York.

Acordul a fost adoptat în decembrie 2015, la Paris, de cele 195 de state participante la COP21 și este considerat “un moment istoric de cotitură” în lupta împotriva schimbărilor climatice și împotriva încălzirii globale.

Acordul vizează atât o transformare – în următoarele decenii – a economiei mondiale bazate pe combustibili fosili, cât şi o încetare a ritmului încălzirii globale.

Citiți și COP21 la Paris: Acord istoric pe tema modificărilor climatice între 195 de țări. Ce măsuri vor intra în vigoare din 2020

Semnarea documentului este însă doar un prim pas important, pentru intrarea lui în vigoare fiind necesar să fie ratificat de cel puțin 55 de țări care generează mai mult de 55 % din emisiile de gaze de seră de pe glob.

Documentul va intra în vigoare în 2020.

Între alte măsuri, el prevede:

– atingerea unui vârf al emisiilor cu efect de seră cât mai curând posibil, dar şi a unui echilibru între surse şi absorbanţi de gaze cu efect de seră în a doua jumătate a acestui secol;

– menţinerea creşterii temperaturii globale “sub 2 grade Celsius” şi o continuare a eforturilor de limitare a acesteia la 1,5 grade Celsius;

– revizuirea progreselor înregistrate la fiecare cinci ani;

– finanţarea cu fonduri de mediu în valoare de 100 de miliarde anual a ţărilor în curs de dezvoltare, până în 2020, şi un angajament în vederea continuării finanţării în viitor.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.