Sute de mii de oameni au ieșit în stradă la Atena. Grecii au manifestat împotriva folosirii denumirii de ”Macedonia” de către fosta republică iugoslavă

Sute de mii de greci au ieșit duminică în stradă, în piața Syntagma din fața Parlamentului elen pentru a se opune folosirii denumirii ”Macedonia” de către fosta republică iugoslavă, anunță ABC News.

Sute de autobuze au adus protestatari din întreaga țară spre capitala grecească, în timp ce mai mulți oameni au folosit feriboturile pentru a ajunge la protest. Traficul a fost blocat în centrul orașului, iar trei stații importante de metrou au fost închise.

Cântând “Mâinile jos de pe Macedonia” și “Macedonia aparține Greciei”, protestatarii au fluturat steaguri cu Steaua Verginei, emblema vechiului regat grecesc al Macedoniei.

Oficialii estimează că au fost prezenți aproximativ 140.000 de protestatari. Estimările organizatorilor au fost mult mai optimiste, apreciind că 1.5 milioane de persoane au luat parte la manifestații.

Aproximativ 50.000 de persoane au luat parte la 22 ianuarie la Salonic la manifestația împotriva menținerii în viitor a denumirii ”Macedonia” de către fosta republică iugoslavă, în contextul în care Atena și Skopje depun eforturi pentru soluționarea diferendului dintre cele două state.

Subiectul referitor la denumirea de ”Macedonia” tensionează relaţiile dintre cele două ţări de 26 de ani.

Grecia a blocat discuțiile de aderare a Macedoniei la UE și NATO timp de aproape un deceniu pe motiv că numele Macedoniei implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei.

Dar noul guvern de la Skopje și Atena au indicat că sunt aproape de a ajunge la o înțelegere negociată de ONU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.