Theresa May i-a transmis Angelei Merkel că este gata să înceapă negocierile privind Brexit-ul

Marea Britanie intenționează să înceapă negocierile privind ieșirea din Uniunea Europeană așa cum a prevăzut „în termen de două săptămâni”, i-a spus sâmbătă cancelarului german, Angela Merkel, premierul britanic, Theresa May, potrivit Politico Europe.

FOTO: Bundesregierung

Într-un moment în care Theresa May a ieșit slăbită după alegerile legislative desfășurate joi, în urma cărora a pierdut majoritatea parlamentară, ea a “confirmat intenția sa de a deschide discuțiile despre Brexit așa cum a fost prevăzut în termen de două săptămâni”, a potrivit unui comunicat publicat de Downing Street.

Theresa May se află în acest moment în tratative cu partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP) pentru a putea forma majoritatea în Parlament.

Susținerea celor zece parlamentari ai DUP, partid regionalist protestant ultraconservator, este necesară pentru a le oferi conservatorilor conduși de Theresa May o majoritate, după rezultatul dezastruos la legislativele anticipate de joi.

În loc să își extindă dominația în Camera Comunelor în perspectiva Brexit-ului, conservatorii au pierdut 12 mandate, ajungând la 318 deputați, cu opt mai puțini decât majoritatea absolută de 326.

Cele 27 de state UE sunt preocupate în special că un eșec al negocierilor ar putea conduce la încetarea de facto a calității Marii Britanii de membru al UE la 30 martie 2019, în conformitate cu Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, fără ca în prealabil să fie negociate condițiile „divorțului”, care ar evita un impas juridic pentru cetățeni și companii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.