Theresa May se întoarce de la Summitul Asia-Europa (ASEM) cu promisiuni comerciale. Premierul statului Singapore, dispus să încheie un acord cu Marea Britanie

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Premierul statului Singapore, Lee Hsien Loong, aflat la Bruxelles, unde a participat la cel de-al 12-lea summit Asia-Europa (ASEM), a precizat că statul să este pregătit să încheie un acord comercial cu Marea Britanie, care va intra în vigoare de îndată ce perioada de tranziție post-Brexit se va fi terminat, anunță Politico Europe.

Foto: Lee Hsien Loong/ Twitter

”Putem stabili ceea ce oamenii de specialitate numesc un acord pe termen scurt, care presupune că vom face cu Marea Britanie ceea ce am stabilit că vom face cu UE, ca și când Marea Britanie va face încă parte din comunitatea europeană”, a precizat Lee Hsien Loong penntru BBC Radio 4.

”Sperăm că stabili în continuare astfel de înțelegeri cu Marea Britanie, indiferent dacă este sau nu în interiorul UE … și apoi avem timp să stabilim și astfel de înțelegeri pe termen lung”, a mai spus Lee.

Premierul statului Singapore a participat la cel de-al 12-lea Summit Asia-Europa, găzduit de Bruxelles, unde urmează să se semneze un nou acord de liber schimb și un acord de protecție a investițiilor UE-Singapore, care va trebui ulterior ratificat de statele membre ale Uniunii Europene.

Acordurile comerciale și de investiții dintre UE și Singapore reprezintă primele acorduri comerciale și de investiții bilaterale încheiate între UE și un stat membru al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Singapore este de departe cel mai mare partener ASEAN al UE, asigurând aproximativ o treime din comerțul cu bunuri și servicii dintre UE și ASEAN.

Comerțul bilateral cu bunuri s-a ridicat la 53.3 miliarde EUR în 2017, exporturile UE fiind în valoare de 33.16 miliarde euro și constând în principal în automobile și echipamente, iar importurile s-au cifrat la 20.14 miliarde euro, constând în principal în produse chimice și farmaceutice.

Înainte de încheierea acordului, majoritatea bunurilor din UE puteau deja intra în Singapore cu scutire de taxe vamale. Acum ALS va elimina tarifele rămase în termen de 3-5 ani, în funcție de categoria de produse. De asemenea, acesta va elimina barierele tehnice și netarifare, recunoscând standardele și testele de siguranță ale UE din domenii-cheie, precum cele ale produselor electronice și farmaceutice și ale pieselor de schimb pentru autovehicule. Pentru produsele pescărești și produsele agricole prelucrate care intră pe teritoriul UE vor continua să se aplice anumite tarife.

ALS va elimina restricțiile din sectorul serviciilor, în cadrul căruia schimburile comerciale bilaterale s-au ridicat la 44,4 miliarde EUR în 2016. UE este cel mai mare partener comercial pentru Singapore în domeniul serviciilor, iar peste 10 000 de întreprinderi UE folosesc Singapore drept centru de deservire a întregii regiuni. Acordul comercial dintre UE și Singapore este unul dintre primele acorduri bilaterale „de nouă generație”. Pe lângă clasica eliminare a taxelor vamale și a barierelor netarifare din calea comerțului cu bunuri și servicii, acesta conține dispoziții importante privind protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor, achizițiile publice, concurența și dezvoltarea durabilă.

Acordul cu Singapore privind protecția investițiilor va continua să îmbunătățească climatul de investiții și va oferi o mai mare securitate investitorilor, protejând, în același timp, drepturile UE și Singapore de a reglementa și de a urmări obiective în materie de politică publică, precum protecția sănătății publice, a siguranței și a mediului. Acesta va înlocui 12 tratate bilaterale de investiții în vigoare între Singapore și statele membre ale UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.