TOP. Ţările cu cea mai bună calitate a vieţii. Pe ce loc e România

Young family walking on beachUn raport ce masoara nivelul progresului social din 132 de state ale lumii situeaza Romania pe locul 51, tara noastra aflandu-se in urma Bulgariei, Ungariei sau a Serbiei.

Indexul Progresului Social, realizat de organziatia The Social Progress Imperative din Statele Unite ale Americii si preluat de Mashable, stabileste coeficientul fiecarei tari pe baza unori indicatori care includ calitatea sistemului medical si sanatatea populatiei, piata imobiliara, nivelul infractiunilor, gradul de toleranta si incluziune sociala, libertatea presei sau accesul la Internet.

Romania s-a clasat pe locul 51, obtinand un scor mediu de 67,72, cele mai bune punctaje fiind inregistrate la capitolele alimentatie si ingrijire medicala de baza (96,9 puncte din 100) si accesul la cunostintele de baza (93,49). La polul opus se afla toleranta si incluziunea sociala (37,12), accesul la educatia universitara (47,52) si nivelul de oportunitate pentru dezvoltare (54,91).

Romania se afla in urma unor state precum Ungaria (locul 32), Serbia (41) si Bulgaria (44). In urma tarii noastre s-au clasat tari precum Ucraina (61), Turcia (64) sau Republica Moldova (81).

Potrivit indexului, cea mai dezvoltata tara din punct de vedere social este Noua Zeelanda, urmata de Elvetia, Islanda, Olanda si Norvegia. La coada clasamentului se afla statele africane Ciad, Republica Centrafricana si Burundi.

Una dintre concluziile importante ale studiului este aceea ca nu intotdeauna dezvoltarea economica duce si la cresterea calitatii vietii sociale, autorii dand exemplul Statelor Unite ale Americii, tara care are al doilea produs intern brut din lume, dar se situeaza abia pe pozitia a 16-a in clasamentul privind progresul social.

“Indexul arata ca dezvoltarea economica nu duce automat si la progres social”, afirma Michael Green, director executiv al Social Progress Imperative. “Daca vrem sa combatem probleme precum saracia sau inegalitatea sociala, raportul ne arata ca simpla masurare a cresterii economice nu este suficienta”, mai afirma acesta.

Clasamentul integral poate fi analizat pe site-ul oficial al raportului, Social Progress Index 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.