Traian Băsescu: „Rusia creează conflicte pentru că Vladimir Putin vrea să reconstruiască URSS”

Rusia a creat o serie de conflicte în jurul Mării Negre pentru atingerea obiectivului preşedintelui Vladimir Putin de reconstruire a Uniunii Sovietice, afirmă preşedintele Traian Băsescu, avertizând că Republica Moldova este “într-un mare pericol”, conform postului ABC News, scrie gandul.info. Rusia a creat o serie de conflicte în jurul Mării Negre pentru a grăbi atingerea obiectivului preşedintelui Vladimir Putin de reconstruire a Uniunii Sovietice, a spus Băsescu într-un interviu acordat Associated Press, exprimând temerea că Republica Moldova este “într-un mare pericol”.

Romanian President Basescu gestures as he talks to Russia's President Putin during the 15th Summit of Black Sea Economic Cooperation Organisation in Istanbul“Dacă ne uităm pe hartă, vom vedea acest lanţ de conflicte îngheţate” în jurul Mării Negre “care pot fi activate în orice moment”, a declarat Băsescu, referindu-se la conflictele din regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud (Georgia), din Crimeea (Ucraina) şi din Transnistria (R.Moldova).

Priorităţile lui Vladimir Putin “par să aibă legătură cu punctul de contact cu Uniunea Europeană şi NATO”, a continuat Traian Băsescu, notând că Ucraina şi Republica Moldova sunt “o prioritate pentru Vladimir Putin, care vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”.

Rusia are 1.500 de militari staţionaţi în Transnistria. Uniunea Europeană a introdus luni interdicţii de călătorie pentru 21 de oficiali din Rusia şi Crimeea, după referendumul organizat de autorităţile proruse din regiunea ucraineană în scopul unirii cu Rusia.

În acest context, Băsescu a precizat că Bruxellesul pregăteşte noi sancţiuni “extrem de severe” care ar urma să fie impuse peste câteva zile şi ar consta în blocarea activelor unor oameni de afaceri ruşi, în suspendarea tranzacţiilor financiare, a comerţului energetic şi comerţului cu armament.

Traian Băsescu a exclus posibilitatea unui război de amploare în Europa, apreciind că nici Rusia, nici NATO nu doresc un conflict amplu. Însă există riscul instabilităţii politice în regiune ca posibil efect al sancţiunilor. “Multe guverne regionale şi europene vor trebui să vadă dacă pot face faţă efectelor sancţiunilor impuse de UE Rusiei”, a spus Băsescu.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.