Trei persoane și nouă entități ruse, incluse de SUA pe lista neagră a sancțiunilor ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea

Administrația Trump a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a încălcării drepturilor omului în regiunile separatise est-ucrainene și activității economice ilegale desfășurate de Moscova în Peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, cu doar câteva zile înainte de întâlnirea președintelui american Donald Trump cu omologul său rus Vladimir Putin, prilejuită de celebrarea, la Paris, a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, unde cei doi lideri, alături de alți peste 58 de șefi de stat și de guvern sunt invitați să participe la evenimentele care marchează acest moment importat.

Aceasta decizie reprezintă un nou exemplu de intenție a Adminstrației de la Casa Albă de a adopta o atitudine mai dură față de Rusia, comparativ cu retorica președintelui american. Trump și-a exprimat în repetate rânduri admirația pentru Putin, în pofida faptului că Congresul a adoptat anul trecut un proiect de lege menit să pedepsească Moscova pentru implicarea sa în alegerile americane din 2016 și invadarea Ucrainei, informează Politico Europe.

Rusia a invadat Ucraina în 2014, anexând ilegal Peninsula Crimeea, care se află de facto sub controlul Kremlinului. Statele Unite și Uniunea Europeană au o poziție comună cu privire la această chestiune, spunând că Peninsula Crimeea este parte din Ucraina.

Sancțiunile adoptate joi vizează trei persoane și nouă entități care au sprijinit, din punct de vedere economic, integrarea Crimeei în Rusia, sau au încălcat sistematic drepturile omului în regiunile separatiste din estul statului ucrainean.

Printre ţintele acestor noi măsuri punitive americane figurează un fost comandant al artileriei ruse, Vladimir Zariţki, fondatorul unei întreprinderi care operează în Crimeea, precum şi un agent al serviciilor ruse de informaţii (FSB), Andrei Suşko, ”suspectat de răpirea extrajudiciară în 2017 a unui activist tătar din Crimeea care se opunea ocupaţiei ruse şi care, ulterior, a participat la violenţe împotriva acestuia”, a declarat Departamentul Trezoreriei Statelor Unite într-un comunicat.

A treia persoană vizată este un viceministru al securităţii din autoproclamata republică Lugansk, Aleksandr Basov, de asemenea acuzat de ”grave încălcări ale drepturilor omului într-un teritoriu ocupat cu forţa de guvernul rus”.

Ministerul său este şi el adăugat pe lista neagră a Statelor Unite, precum şi alte opt entităţi, în majoritate întreprinderi care operează în Crimeea şi participă astfel, potrivit Washingtonului, la legitimarea anexării peninsulei la Rusia.

Adminsitrația americană a impus la începutul acestui an sancțiuni împotriva Rusiei pentru ingerința sa în alegerile prezidențiale din 2016, dar și ca urmare a încercărilor statului rus de a-l otrăvi pe fostul agent KGB, Serghei Skripal și fiica acestuia, Iulia, într-un orășel din Marea Britanie. Mosocova a negat în repetate rânduri acuzele care i se aduc.

Trump și Putin și-au confirmat prezenta la ceremonia de marcare a centenarului sfârșitului Primului Război Mondial, găzduită de Paris, unde se așteaptă să participe, potrivit Palatului Elysee, peste 100 de demnitari străini.

Observatorii se întreabă dacă scurta întrevedere anunțată dintre cei doi șefi de stat se va desfășura sub o atmosferă la fel de amicală precum cea care a putut fi observată în cadrul întâlnirii de la Helsinki, care a avut loc în luna iulie din acest an.

În timpul întâlnirii din capitala Finlandei, Trump a lăsat să se înțeleagă că l-a exonerat pe Putin de orice vină cu privire la ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, din toamna anului 2016, dând crezare spuselor liderului de la Kremlin, în pofida numeroaselor semnale și rapoarte emise și redactate de comunitatea americană de intelligence care semnalau că Moscova a avut un rol însemnat în influnțarea rezultatului procesului electoral.

Citiți și:

Cel mai important consilier al lui Donald Trump înaintea summit-ului de la Helsinki: Este greu de crezut că Vladimir Putin nu știa despre amestecul Rusiei în alegerile din SUA

VIDEO & TEXT Summitul Donald Trump – Vladimir Putin de la Helsinki, la final. Cei mai importanți lideri ai planetei, dispuși să relanseze cooperarea ruso-americană

Donald Trump răspunde provocator criticilor aduse după reuniunea de la Helsinki: Întâlnirea cu Vladimir Putin a fost mai bună decât summit-ul NATO

Presa europeană relatează summitul de la Helsinki: După ce a ”umilit Europa”, Donald Trump ”s-a înclinat în faţa” lui Vladimir Putin

Donald Trump: Vladimir Putin mi-a spus că „nu s-a amestecat” în alegerile americane și îl cred

Kremlinul a anunțat că președintele american și cel rus vor discuta ”pentru scurt timp” și de manieră informală în marja comemorăii primei conflagrații mondiale.

Inițial, se vehiculase că cei doi șefi de stat vor avea o întrevedere tete-a-tete. Citându-l pe Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului, New York Times anunță că guvernul francez și-a exprimat speranța că cei doi lideri nu se vor rupe de restul grupului, pentru a nu umbri importanța evenimentului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.