Troels Oerting, Europol: Dacă folosiţi reţele Wi-Fi publice, gratuite, nu trimiteţi e-mailuri şi nu verificaţi contul bancar

computerFolosirea unor reţelea Wi-Fi gratuite, publice, implică riscuri mari de securitate, a declarat Troels Oerting, şeful European Cybercrime Centre (EC3) din cadrul Europol, pentru BBC Click, potrivit Gandul.info.

Potrivit acestuia, un număr tot mai ridicat de atacuri informatice sunt realizate prin intermediul acestor reţele publice. El le recomandă utilizatorilor să transmită date personale doar prin reţele de încredere, de acasă sau de la serviciu.

Experţii în securitate digitală le recomandă utilizatorilor să folosească un serviciu VPN (reţea privată virtuală) atunci când se conectează la reţele Wi-Fi publice, precum cele din cafenele, de la conferinţe sau din supermarketuri. VPN crează o reţea privată în interiorul unei reţele publice. Confidenţialitatea în cadrul VPN este aproape la fel de înaltă ca într-o reţea privată la care sunt conectaţi numai utilizatori autorizaţi.

„Aceasta este o problemă pe care o vedem de ani de zile – de aceea companiile sensibile la acest aspect obligă angajaţii să folosească VPN”, a declarat, pentru The Register, Sean Sullivan consilier la compania F-Secure. „Dacă vrei să foloseşti un hotspot pentru a vedea rezultatele meciurilor, nu este nicio problemă. Dar dacă vrei să îţi verifici contul bancar sau să trimiţi un e-mail, fă rost de un serviciu VPN”, a continuat el.

Potrivit unui studiu realizat de compania Kaspersky Lab, doar 13% dintre utilizatorii de reţele Wi-Fi publice verifică standardul de criptare (WEP, WPA, WPA2) al acesteia înainte de a se conecta. WPA şi WPA2 necesită ca utilizatorii să furnizeze o cheie de securitate pentru conectare. Odată ce cheia a fost validată, toate datele trimise între computer sau dispozitiv şi punctul de acces sunt criptate. Cel mai sigur standard al momentului este WPA2. Încercaţi să evitaţi reţelele cu standard WEP, care este o metodă de securitate de reţea depăşită, încă disponibilă pentru a oferi suport dispozitivelor mai vechi, dar care nu mai este recomandată.

Mai multe informaţii despre configurarea unei chei de securitate pentru o reţea wireless în sistemul de operare Windows găsiţi aici.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.