Tunul antitanc al armatei române la vernisajul expoziţiei lui Josef Koudelka, “Invazie 68 Praga” – 17 octombrie, ora 19

1403306_528002887276321_1738559961_oAnul acesta s-au împlinit 45 de ani de la invazia din 21 august 1968 din Praga, când forţe militare din Uniunea Sovietică şi aliaţii ei din Pactul de la Varșovia, cu excepţia notabilă a României, au invadat Cehoslovacia. România de altfel, s-a opus public invaziei, criticând politica sovietică.

În timpul celor şapte zile din august 1968, Josef Koudelka, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară. Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autor al fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care rămăsese în Cehoslovacia. Centrul Ceh Bucureşti, împreună cu Institutul Francez din România au adus în această toamnă, pentru prima oară în Bucureşti, expoziţia Josef Koudelka – Invazie 68 Praga. Vernisajul va avea loc astăzi, 17.10.2013 la ora 19:00, la Anexa MNAC (Calea Moşilor nr. 62 – 68, et.3), în prezenţa artistului. Cuvântul în deschidere vor avea şi ambasadorii Cehiei si Franţei.

La solicitarea Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti, guvernul român a împrumutat cu generozitate un tun, care va face parte din expoziţia „Invazie 68 Praga”. Tunul a străbătut Bucureştiul în orele acestei dimineţi. Tunul antitanc fără recul, modelul 1953, a fost folosit de armata română în anii 60 şi va fi onorat la expoziţie cu inscripţia: „Acest tun al Armatei Române nu a participat la invazia Cehoslovaciei”, care subliniază un scop foarte important al acestui eveniment şi anume dorinţa de a reaminti că România nu ne-a invadat ţara în anul 1968.

Ambasadorul Jiří Šitler apreciază în mod deosebit gestul guvernului român de a împrumuta acest tun şi, referindu-se la expoziţie şi la evenimentele din anul 1968, a spus: „Mă bucur că această expoziţie unică este prezentată în România, o ţară ai cărei cetăţeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generaţii a naţiunii noastre şi poziţia României de atunci este bine ştiută în Republica Cehă”.

Sursa: Comunicat de presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.