Turcia pune capăt stării de urgență la doi ani după tentativa de lovitură de stat și la scurt timp după întărirea puterilor președintelui Recep Erdogan

La doi ani după tentativa de lovitură de stat din Turcia și după impunerea stării de urgență, Turcia i-a pus astăzi capăt, notează Agerpres.

Starea de urgenţă a fost prelungită de şapte ori, de fiecare dată pentru trei luni, ultimul termen expirând joi la ora 1.00 dimineaţa (miercuri, ora 22.00 GMT). Odată cu ridicarea stării de urgenţă, guvenul a propus un proiect dur de lege antiteroristă menit să înlocuiască respectiva măsură.

Sub controversatele măsuri de urgenţă mai mult de 110.000 de funcţionari de stat au fost epuraţi, în timp ce peste 1.500 de persoane, inclusiv soldaţi sau jurnalişti, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Mai mult de 77.000 de oameni au fost arestaţi pentru presupuse legături cu predicatorul Fethullah Gulen, care locuieşte în Statele Unite şi este acuzat de Ankara pentru încercarea de lovitură de stat, lucru negat de acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.