Ucraina: Parlamentul din Crimeea a fixat pentru 25 mai un referendum pentru mai multă autonomie

urna-votantParlamentul din Crimeea, peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, a votat joi pentru organizarea la 25 mai a unui referendum pentru mai multă autonomie, au anunțat surse ale legislativului local, citate de ITAR-TASS și RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Parlamentul din Simferopol, capitala republicii autonome, aflat sub controlul unui comando pro-rus de joi dimineața, a demis guvernul local în urma unui vot cu ușile închise, au precizat aceleași surse.

Data referendumului în Crimeea coincide cu data desfășurării alegerilor prezidențiale anticipate în Ucraina.

ITAR-TASS a informat anterior că noul ministru ucrainean al apărării, Igor Teniuh, intenționează să se deplaseze în următoarele zile în Crimeea, după ce va avea mai întâi o întâlnire cu șefii Statului Major pentru a discuta situația din peninsulă.

Regiune cu populație majoritar rusofonă, Crimeea a aparținut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind atașată în 1954 Ucrainei, care făcea parte și ea din Uniunea Sovietică, la inițiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hrușciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componența Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.