UE pe mai multe voci. Merkel spune că Rusia nu este exclusă din G8

Angela Merkel bundeskanzlerin.deCancelarul Angela Merkel a declarat că statutul Moscovei de membru al grupului țărilor puternic industrializate, G8, rămâne neschimbat după anexarea Crimeii la teritoriul Federației Ruse, conform Itar-Tass, citat de DCNews.

Anterior, șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, anunțase că țările Vestului au căzut de acord să suspende participarea Rusiei la G8.

Merkel a precizat că în prezent Vestul discută despre suspendarea pregătirilor privind organizarea summit-ului G8 de la Soci, programat pentru luna iunie. “În afară de asta, nu s-au luat alte decizii”, a notat șefa Executivului de la Berlin.

Cancelarul a adăugat, cu privire la G8, că “nu există alte evoluții”.

Totodată, ministrul de Externe al Italiei, Federica Mogherini, a susținut că “formatul G8 nu este abolit”. “În ultimele zile, partenerii din grupul celor șapte au luat deja decizia de a suspenda pregătirile privind summit-ul G8 de la Soci. Cu toate astea, acest lucru se referă la suspendarea lucrărilor în formatul de opt, dar nu abolirea a însuși formatului”, a explicat Mogherini.

Laurent Fabius declarase mai devreme în cursul zilei de marți că s-a decis suspendarea participării Rusiei la G8. “Cât despre G8, noi am decis să suspendăm calitatea de membru a Rusiei”, a spus Fabius la postul de radio Europe-1. “Toți cei 7 lideri mondiali, cu excepția Rusiei, se vor întâlni”, a afirmat oficialul Hexagonului.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.