UE protejează datele cu caracter personal ale cetățenilor săi înainte de alegerile europarlamentare 2019

UE ia măsuri pentru a preveni utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal în campaniile politice înainte de alegerile europarlamentare, potrivit unui comunicat de presă oficial al Consiliului Uniunii Europene.

Ambasadorii UE au consolidat propunerea de a interveni atunci când partidele și fundațiile politice europene încearcă să încalce normele de protecție a datelor pentru a influența rezultatul alegerilor din Parlamentul European.

Foto: Pixabay

Adoptarea poziției Consiliului privind noile norme propuse, deschide calea pentru  negocieri cu Parlamentul la începutul anului viitor, scopul este de a adopta noile norme în primăvara anului 2019.

Noile norme iau forma unor amendamente ale regulamentului din 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene.

Acestea stabilesc o procedură de verificare pentru a determina dacă o încălcare a Regulamentului UE privind protecția generală a datelor, stabilită de o autoritate națională de supraveghere, este legată de activitățile politice ale unui partid sau fundație politică europenă în contextul alegerilor din Parlamentul European.

Sancțiunile sunt impuse de Autoritatea pentru Partidele și Fundațiile Politice Europene, după primirea unui aviz din partea comitetului de eminenți independenți înființat în temeiul regulamentului din 2014. Acestea ar reprezenta 5% din bugetul anual al partidului sau ale unei fundații europene în cauză.

Comisia a prezentat propunerea privind noile norme ca parte a pachetului “Asigurarea unei libere și corecte alegeri europene” la 12 septembrie 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.