Uniunea Europeană, îngrijorată de declinul fără precedent al susținerii românilor față de UE: România pe locul doi, după Marea Britanie, cu percepție negativă a cetățenilor privind apartenența europeană

Sprijinul pentru apartenența la UE măsurat prin cel mai recent Eurobarometru publicat de Parlamentul European se deteriorează în șapte țări, în principal în România, unde acest sprijin pierde 10 puncte procentuale, iar viziunea negativă crește cu 7 puncte procentuale, a doua cea mai ridicată percepție negativă după Marea Britanie.

În prezent, 49% dintre cetățenii români consideră că apartenența țării lor la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 59% în urmă cu șase luni. 27% dintre români consideră că apartenența la UE nu este nici un lucru bun, dar nici un lucru bun, în vreme ce 21% consideră că apartenența la UE este un lucru rău.

 

”Această diminuare a sprijinului în România este fără precedent în ultimul deceniu, provenind de la un nivel de 71% înregistrat în țară în 2007, de atunci fluctuând de-a lungul anilor”, se arată în raportul integral Eurobarometru.

Această percepție negativă crescândă plasează România pe locul doi în Uniunea Europeană, după Marea Britanie aflată în plin Brexit, cu 21% dintre cetățeni apreciind că apartenența noastră la UE este un lucru rău.

Contrastul reliefat este cu atât mai mare cu cât mesajul principal al Eurobarometrului publicat face referire la ”Efectul Brexit” și că atitudinea favorabilă a europenilor faţă de UE este la un nivel record din 1983 încoace, în condițiile în care 68% dintre europeni, comparativ cu 67% în aprilie 2018, sunt favorabili apartenenței la Uniunea Europeană.

Aceste percepții ale românilor sunt manifestate cu mai puțin de trei luni înainte ca țara noastră să preia, în premieră, președinția Consiliului Uniunii Europene.

Citiți și Eurobarometru | Cifre îngrijorătoare: Procentul românilor care văd apartenența la UE ca pe un lucru bun a scăzut cu 10% în ultimele șase luni, la 49%

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.