VIDEO Interviu | Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE): Discursul lui Klaus Iohannis, un manual de politică externă. Avem obligația de a vorbi cetățenilor despre avantajele proiectului european în România

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

La o zi distanță după ce președintele Klaus Iohannis a susținut în premieră un discurs urmat de o dezbatere cu membrii Parlamentului European privind viitorul Europei, europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că discursul și prestația șefului statului au reprezentat ”un manual de politică de externă”, acesta oferind soluții pentru consolidarea proiectului european. Eurodeputatul liberal a vorbit și despre nevoia întăririi legăturii între mediul politic și cetățeni, un aspect subliniat și de președintele Klaus Iohannis, analizând cauzele care au determinat și declinul în rândul cetățenilor a percepției că apartenența României la UE este un lucru bun.

”Un discurs foarte bun, un discurs plin de substanță, un discurs care a surprins într-o poză extrem de completă și complexă realitatea Uniunea Europeană și ceea ce a fost foarte important este că a venit cu o serie de propuneri în care și-a exprimat viziunea despre ceea ce ar trebui să se facă la nivelul Uniunii Europene pentru a se întări acest proiect. A fost ca un manual de politică de externăA venit cu soluțiile pe care domnia sa le vede pentru consolidarea proiectului european. Discutăm despre o creștere a naționalismului și extremismului european, avem știrile false, iar toate aceste chestiuni duc la slăbirea proiectului european”, a spus Buda. 

”De foarte multe ori, actuala clasă politică, indiferent de unde este ea, nu știe care sunt nevoile cetățeanului, iar în același timp, cetățenii nu știu ce fac politicienii.  (…) Domnul președinte a spus că avem nevoie de o Europă cu o singură viteză, avem nevoie de o Europă cu doi plămâni care să respire în același timp și avem nevoie de o Europă care să se readapteze la nevoile cetățeanului și cetățeanul să înțeleagă ce se întâmplă aici”, a completat acesta. 

Eurodeputatul PNL a făcut trimitere și la diferența dintre discursul președintelui Klaus Iohannis privind viitorul Europei și cel al premierului Viorica Dăncilă în cadrul dezbaterii din plenul PE privind statul de drept în România.

”A fost o diferență majoră între cele două discursuri. Președintele a fost foarte ferm în exprimarea unor poziții clare. Suntem o democrație tânără, știm ce avem de făcut, suntem o democrație în care se dezbate, dar parcursul european îl înțelegem și România este determinată să aibă un parcurs european”, a spus acesta. 

Întrebat despre intervenția liderului grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, privind aderarea României la spațiul Schengen pe segment aerian până la alegerile din mai 2019, Buda a precizat că se lucrează la această chestiune.

Important este să avem în vedere acest obiectiv. Se poate întâmpla acest lucru (…) România trebuie să fie în spațiul Schengen pentru că este furnizor de securitate, nu un consumator de securitate cum sunt alte state”, a spus acesta.

Eurodeputatul liberal a reamintit și dinamica înregistrată în cel mai recent Eurobarometru în care percepția românilor privind beneficiile apartenenței la UE înregistrează un declin, dând exemplu nivelul de percepție pe regiuni, dar și criticile liderilor politici la adresa Uniunii Europene

Cred că este obligația noastră, a tuturor, de a vorbi despre avantajele existenței acestui proiect european. (…) În Transilvania avem la 75% gradul de apreciere a Uniunii Europene și doar 25% de respingere, pe când dincolo, în partea de sud, avem un raport invers de respingere, ajungând la 49%. Este vorba și de impactul și de avantajul investițiilor făcute cu fonduri europene în această regiune. Faptul că dincolo, la sud, avem această problemă este în primul rând generată de o lipsă de atragere a fondurilor europene în aceste zone. (…) Pe de altă parte, discuțiile pe care le-am avut la nivelul României, domnul Dragnea care spunea că nu ne spune nouă Uniunea Europeană ce să facem. Uniunea Europeană te lasă să faci tot ceea ce trebuie să faci în limitele stabilite și pe care le-ai avut în vedere când ai intrat în acest club select al Uniunii Europene”, a completat acesta. 

Daniel Buda a mai indicat că viitorul raport MCV pentru România va fi unul dur și a transmis că rezoluția pe care Parlamentul European ar putea să o pregătească în raport cu țara noastră ar fi adoptată într-un moment complicat al pregătirii preluării de către România a Președinției Consiliului UE.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.