VIDEO Interviu| Eurodeputatul Emilian Pavel: În timpul președinției rotative a Consiliului UE vom avea responsabilitatea de a găsi un consens pentru dosarele importante ce se negociază

La o zi după discursul lui Klaus Iohannis din plenul Parlamentului European din Strasbourg, eurodeputatul Emilian Pavel (PSD, S&D) a declarat, pentru Calea Europeană, că a apreciat în discursul președintelui accentul pozitiv cu privire la realizările României. Referitor la președinția rotativă a Consiliului UE ce va fi deținută de România în prima jumătate a anului 2019, europarlamentarul a apreciat că aceasta reprezintă o responsabilitate importantă pentru țara noastră. În ce privește aderarea României la Schengen, eurodeputatul român a insistat asupra faptului că țara noastră îndeplinește toate criteriile, însă un vot în Consiliul Justiție și Afaceri Interne nu are loc din motive politice. 

VIDEO INTERVIU:

„Discursul a fost unul bun, mi-aș fi dorit ca în ultimii patru ani de zile să aibă același discurs pe care l-a avut ieri, un discurs pozitiv atât la adresa României, cât și la calea europeană de urmat a țării noastre și faptul că ne dorim o Europă puternică. Pozitiv a fost și faptul că a lăudat performanțele economice ale României, creșterea economică, industria IT care are în România cea mai mare pondere în PIB față de celelalte state membre (…) Rolul Președintelui, așa cum este el prevăzut de Constituția României, este de mediator”, a declarat Pavel.

În Parlamentul European „s-au amintit câteva dosare importante care se vor finaliza pe mandatul României la președinția Consiliului UE: mă refer la Brexit, CFM care înglobează Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Eramsus+. Sunt de acord cu Juncker. Pentru a face față acestor provocări, mai ales Brexitul care este important și pentru cei 400.000 de români care sunt în Marea Britanie astăzi, avem nevoie de stabilitate, de toți factorii politici pe care îi avem la dispoziție și care ne reprezintă”, a transmis eurodeputatul român. 

Referitor la președinția rotativă a Consiliului UE ce va fi deținută de România în prima jumătate a anului 2019, eurparlamentarul a apreciat că aceasta reprezintă o responsabilitate importantă pentru țara noastră.

„Această președinție reprezintă pentru cei care o exercită, astăzi Austria și apoi noi, în curând, posibilitatea de a găsi un consens între toate celelalte 27, respectiv 26 de state membre. Deci vom avea o responsabilitate puternică pentru a găsi acele soluții de mijloc care să le convină și celorlalte state pentru a reuși într-adevăr să trecem cu bine peste Brexit. Îmi doresc ca până la finalul mandatului din 2019 a PE și a CE să finalizăm și negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual. Dacă reușim să îl finalizăm, nu vom mai avea acea perioadă pierdută în care nu vom ști cum să acredităm instituțiile care vor atrage fonduri europene în România. Vom avea un an pierdut, până intră noii membri în Parlamentul European, până se votează Comisia Europeană, vom pierde un an întreg până reușim să negociem cu noul parlament care va avea o structură interesantă din punct de vedere al ponderii politice cu extremiștii. Ar trebui să reluăm negocierile în noul mandat, ori acest lucru înseamnă că doi ani de zile nu vom putea accesa bani din noul CFM, ce va duce la întârzieri mari în implementarea proiectelor cu fonduri europene în România”, a declarat reprezentantul României în legislativul European.

În privința aderării țării noastre la Schengen, Pavel a susținut că doar motivele politice care ne împiedică aderarea, întrucât țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice.

„În ce privește MCV, în luna noiembrie va fi publicat acel raport care, dacă este unul final din partea Comisiei, va putea fi votat în luna decembrie, adică să își dea Comisia acordul pentru eliminarea MCV. Decizia trebuie luată în Consiliul JAI. Asta înseamnă că suntem la mâna șefilor de stat și de guverne, respetic a miniștrilor de Justiție sau Afaceri Interne, ceea ce înseamnă că trebuie să negociem. De aceea i-am cerut președintelui să facă tot posibilul ca România să scape cât mai repede de MCV și să fie primită cât mai repede în Schengen. Și nu cum spune domnul Weber (n.r.întâi o aderare cu aeroporturile) pentru că noi avem toate condițiile tehnice îndeplinite. Avem acces la Sistemul Informatic Schengen (SIS) începând cu 1 august 2018, deci noi asigurăm granița externă a UE la condiții de Schengen, în condiții mai bune decât alte state membre. (…) Votul în JAI este doar o formalitate, dar care nu se întâmplă pentru că nu se dorește, pentru că suntem de foarte multe ori folosiți politic în campanii electorale din diferite state membre sau din landuri din Germania, de exemplu”, a transmis Emilian Pavel.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.