VIDEO Interviu. Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): După o foarte lungă perioadă, România a avut un loc de cinste prin felul în care s-a prezentat președintele Klaus Iohannis

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), a declarat, într-un interviu acordat Calea Europeană, la o zi după discursul lui Klaus Iohannis din plenul Parlamentului European din Strasbourg, că, după o foarte lungă perioadă, România a avut un loc de cinste prin felul în care s-a prezentat președintele, prin cuvintele pe care le-a adresat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin intervențiile deputaților europeni, prin faptul că, până și eurodeputații socialiști și ALDE au avut cuvinte mai puțin belicoase.

Despre vizita și discursul șefului statului în Parlamentul European de la Strasbourg

Eurodeputatul român și-a arătat aprecierea pentru prestația președintelui României la tribuna europeană.

VIDEO Inverviu:

”Impactul este în mod evident unul pozitiv. Am văzut ieri un președinte respectat, un reprezentant al statului român care, după mult timp de la dezbaterile care au vizat România, a fost tratat cu foarte mult respect și atitudine pozitivă, în contradicție cu ceea ce s-a întâmplat cu câteva săptămâni în urmă, când s-a discutat cu prim-ministrul României. Este adevărat că tema a fost viitorul UE, nu a fost neapărat despre România, dar inevitabil, cel puțin în intervențiile europarlamentarilor străini, aceasta a fost amintită, situația din România a fost amintită, nevoia de a consolida anumite instituții și principii ale statului de drept au fost amintite, a respecta toate angajamentele pe care ni le-am asumat atunci când am devenit parte a marii familii europene”, a precizat Cristian Bușoi.

”Președintele Iohannis a exprimat viziunea sa privind viitorul UE, în care să existe mai multă solidaritate, mai multă incluziune, o Europă care să nu fie construită pe ideea cercurilor concentrice pentru că acest lucru ar aliena cetățenii europeni și o bună parte din statele nou intrate în UE care ua nevoie de sprijin pentru a reduce decalajele între regiunile mai bogate și cele mai puțin bogate. A vorbit și despre ideea ca Uniunea să se lărgească la un moment dat, nu neapărat într-un orizont de timp pe care să-l stabilim acum, dar trebuie să existe această deschidere pentru noi membrii care trebuie să respecte condițiile stabilite în documentele fundamentale ale UE, despre reforma europeană”, a mai spus europarlamentarul român.

”Ceea ce mi-a plăcut foarte mult a fost acela de a nu rata ocazia de a promova România și pe români. Iohannis a scos în evidență lucrurile bune care se fac în România, cât de important este statul nostru în materie de apărare a granițelor estice, rolul său în regiunea Mării Negre”, a completat eurodeputatul.

Despre recalibrarea României pe scena europeană prin discursul lui Iohannis

În viziunea europarlamentului Crisitan Bușoi, există două atitudini grșite, și în Parlamentul European, și la București:

”1. cea a PSD-ului, atunci când atacă Uniunea Europeană, direct sau voalat, prin anumiți lideri de opinie, care nu sunt neapărat membri PSD, dar sunt apropiați ca gândire de PSD,

2. atunci când vine vorba despre România aici (n.r. în Parlamentul European), ați văzut atitudinea prim-ministrului, neadecvată cadrului de dezbatere în PE, și apoi celebrată în România ca un act de mare vitejie. Este greșit să ataci Uniunea Europeană, să încerci să construiești o paltformă anti-UE, euro-cinică, în viziunea mea.

PSD vrea avantajele UE, vrea bani europeni, dar nu vrea să respectăm niște reguli fundamentale ale principiilor și valorilor europene.”.

”În opinia mea, atitudinea corectă este cea exprimată de președintele Iohannis: în țară, împotriva oricărui derapaj, folosindu-te de toate prerogrativele prezidențiale, dar în limita constituțională, dar atunci când ieși în afară, în forurile europene, fără a încerca să ascundem lucrurile în neregulă, încercând să punem accent pe avantajele României și lucrurile pozitive din România, să nu pierdem nicio ocazie să promovăm România”, a spus Bușoi.

Despre o Europă cu liderul grupului PPE Manfred Weber la conducerea Comisiei Europene

Cristian Bușoi s-a arătat optimist cu privire la șansele ca PPE să rămână cel mai important partid din Parlamentul European în urma alegerilor europarlamentare programate pentru luna mai a anului viitor.

În contextul acesta, a precizat Bușoi, PPE ”va avea prima opțiune pentru președinția Comisiei Europene”.

Făcând un portret al lui Weber, europarlamentarul român a spus despre liderul grupului PPE că ”este un om tânăr, dar un om politic cu experiență, cu o cunoaștere a tuturor dosarelor europene pe care le-a discutat în Parlament, pe care le-a negociat cu Comisia, Consiliul, cu o susținere importantă din partea celui mai mare contributor la bugetul UE, Germania.

Weber are un spirit practic. Dincolo de retorică, există și această chestiune a lucrurilor practice care trebuie să ducă Europa înainte”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.