VIDEO Interviu Europarlamentarul Gabriela Zoană (PSD, S&D) face apel la consens național înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene

Gabriela Zoană, eurodeputat PSD, S&D, face, în cadrul unui interviu acordat pentru Calea Europeană, apel la consens național înainte de preluarea președinței Consiliului Uniunii Europene pentru ca țara noastră să gestioneze la cele mai înalte standarde această primă președinție.

Despre impactul vizitei lui Klaus Iohannis în Parlamentul European

“Vizita președintelui României a avut un mare impact, ceea ce s-a întâmplat ieri în PE, faptul că România a putut să își exprime punctul de vedere și viziunea asupra viitorului Europei este un lucru esențial pentru imaginea țării noastre, mai ales în preambului preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. România trebuia să vină cu un mesaj pozitiv, era important să arătăm partenerilor noștri europeni că România este capabilă să preia această președinție. Nu avem una ușoară, așa cum au avut Austria sau Bulgaria. Desigur, fiecare are provocările ei, dar președinția noastră va avea o particularitate aparte aparte. Vom avea de-a face cu Brexitul, cu migrația, securitatea, CFM. Pe perioada președinției noastre vom gestiona dosarul Brexit care va cuprinde nu numai aspecte politice, dar foarte multe aspecte financiare.”

Discuțiile privind respectarea statului de drept

România trebuie să trateze cu foarte mare seriozitate acest mesaj acest îndemn și trebuie să existe un consens politic. Fără acesta România nu va putea să profite la maxim pe perioada președinției Consiliului UE. Președinetele Iohannis a dat ieri un mesaj de unitate la nivel politic, sper ca acesta să mențină și acasă tot ce a declarat în PE și sper să meargă pe aceeași linie, sper să .nu mai existe tensiuni politice, și fie că suntem de stânga sau de dreapta să luptăm împreună în continuare. Consensul politic este vital.

Încrederea românilor în apartenența la UE

“Este responsabilitatea tuturor oamenilor politici să facem astfel încât România să fie o țară unită, să nu mai împărțim țara în două între socialiști și liberali, între generații, între oameni cu opinii politice diferite. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută (datele din noul Eurobarometru -nr.red) a îngrijorat toate forțele politice. Poate a fost efectul pozitiv al acestei ezitări.

Președintele României ieri a reprezentat România, a vorbit despre viitorul UE, despre viziunea României României asupra viitorului Europei. Ne dorim să încheiem anumite dosare importante pentru UE și pentru România și nu ar trebui să ne îngrijoreze acel Eurobarometru ci, din contră, îngrijorarea a făcut ca forțele politice din România pe un trend împreună pozitiv.

Mă doare când văd că românii sunt dezbinați, când văd că critica a juns să fie înlocuită cu cuvinte care nu trebuie să își aibă locul, mă doare când văd ură. Suntem cu toții români și indiferent de opțiunile politice este important să avem patriotism în suflet.

România stă foarte bine, suntem țara cea mai pro-europeană. Democrația fără cetățeni nu poate să existe. Să nu uităm că România este al șaselea cel mai mare stat din UE și lider regional de creștere economică. Pe lângă lucrurile rele care se întâmplă (…), mi-aș dori să avem o atitudine cnstructivă și să vedem și realizările din România. 

Resursa umană din România este de o valoare extraordinară, este păcat ca valorile să fie umbrite de aceste scandaluri din politica internă.”

Despre finalizarea următorului CFM în cadrul mandatului acestui Parlament European

“Ieri am prezidat ultimele negocieri în ceea ce privește acest raport. FADR în porpunerea Comisiei a fost scos în fondurile structurale. Eu l-am readus. Atunci când interesul meu național o cere desigur că îmi permit să contrazic Comisia și lupt pentru interesul agricultorilor din România pentru că ei sunt primii vizați. FADR nu trebuie să rămână în afara celorlalte fonduri pentru că rămânând singur va fi ușor de lovit. 

Pentru agricultură avem vești bune. Nu știu în ce măsură toate statele vor încheierea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual, dar vă asigur că noi vom face tot ce este posibil ca pe perioada președinției noastră să luăm măsurile cele mai bune. 

În jur de 50% din europarlamentari sunt unii noi, dar noutatea va fi nu numai din punct de vedere al perosanelor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.