VIDEO Marian-Jean Marinescu explică efectele pentru România ale unui posibil buget separat pentru țările din Zona Euro

Rapoartele dezbătute marți în sesiunea plenară a Parlamentului European privind viitorul Uniunii Europene creează o situație specială, riscând să nu treacă de votul eurodeputaților, însă din motive diferite, argumentează Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele grupului PPE, într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro la Strasbourg.

”Probabil eu voi vota împotriva rapoartelor pentru că se discută despre un buget în zona euro și despre valoarea diferită a voturilor”, a spus Marinescu, referindu-se la una dintre prevederile din rapoartele dezbătute, potrivit căreia eurodeputații din țările non-euro, adică și România, ar avea dreptul doar la un vot consultativ în adoptarea unui potențial buget pentru țările care folosesc moneda unică.

Deși raportul coordonat de liberalul Guy Verhofstadt a beneficiat de o atenție sporită din partea eurodeputaților, acesta a fost prezentat și dezbătut într-un context în care pe agendă s-au aflat și un raport privind îmbunătățirea funcționării UE în baza Tratatului de la Lisabona și un alt raport privind definirea unei capacități bugetare pentru țările din zona euro.

Invocând motivele diferite de respingere a acestor rapoarte, Marinescu a indicat că alți eurodeputați vor vota împotrivă ”pentru că vor spune că este prea multă Europă și că se merge prea mult pe concentrarea deciziei la Bruxelles”.

”Este o situație specială pentru că raportul Verhofstadt cuprinde niște lucruri lucruri pe care tare aș vrea să le văd: un singur Consiliu, transparență, vot cu majoritate, ministru de Finanțe, ministru de Externe. Sunt blocate multe rapoarte în Consiliu pentru că un stat are câte o rezervă. Aceste lucruri aș vrea să le văd”, a spus Marinescu despre raportul Verhofstadt.

Referitor la un buget separat pentru zona euro, vicepreședintele grupului PPE a indicat că problema este mult mai amplă.

”Zona euro este foarte importantă pentru toată Uniunea. În funcție de ceea ce se întâmplă în zona euro efectele sunt pozitive sau negative pentru toată lumea. Pe de altă parte, țările din zona euro trebuie să accepte că trebuie să existe cineva care să le spună ce să facă: ministrul de Finanțe. Eu cred că toți ar trebui să participăm la aceste decizii pentru că în baza unor anumite măsuri toți avem de suferit. De aceea, când se votează ceva în zona euro trebuie să votăm cu toții”, a mai spus Marinescu.

Cele trei rapoarte vor fi supuse votului joi, 16 februarie, la finalul sesiunii plenare.

Citiți și Tratat Constituțional 2.0? Parlamentul European dezbate și votează asupra viziunii cu care Guy Verhofstadt vrea să transforme Uniunea Europeană (DOCUMENT)

Propunerea de rezoluție a lui Guy Verhofstadt, dezbătută marți în plenul PE și programată pentru vot joi, cuprinde printre altele măsuri precum transformarea Comisiei Europene într-un guvern european, înființarea pozițiilor de ministru de Externe și ministru al Finanțelor, transformarea Consiliului și a Consiliului European într-un Consiliu al Statelor, dar și instituirea unui buget separat pentru țările din zona euro, care să necesite votul europarlamentarilor din țările cu monedă unică, voturile celorlalți fiind doar consultative.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.