VIDEO Nava Politiei de Frontiera „Stefan cel Mare” salveaza 99 de sirieni in apele teritoriale italiene

Aflati intr-o misiune de patrulare  in apele teritoriale ale Italiei, la bordul navei „Stefan cel Mare”, politistii romani de frontiera raspund in mod activ operatiunilor maritime comune AENEAS 2013, coordonate de agentia europeana pentru gestionarea cooperarii operationale la frontierele externe ale Uniunii Europene FRONTEX.

POL FRONTConform comunicatelor Politiei de Frontiera romane si a Garzii de Coasta italiene, nava „Stefan cel Mare” a detectat si  interceptat, in seara de 23 august, pe Canalul de Sicilia, un pescador de mici dimensiuni la bordul caruia se aflau 99 de migranti de nationalitate siriana (77 de barbati, 9 femei si 17 minori). Pescadorul din lemn a fost ajuns de o ambarcatiune cu politisti de pe „Stefan cel Mare”, care au constatat ca barca nu avea pavilion si era supraincarcata. Migrantii sirieni au fost transferati la bordul navei MAI, unde echipajul a acordat asistenta medicala si de prim ajutor si apoi au fost predati colegilor italieni. Cetatenii sirieni au declarat ca voiau sa ajunga pe teritoriul Uniunii Europene pentru a cere sprijin autoritatilor.

De mentionat ca, in cadrul aceleasi actiuni, politistii romani au mai intervenit, la inceputul lunii august, pentru a salva 95 de oameni, tot de nationalitate siriana, aflati la bordul unei ambarcatiuni de mici dimensiuni in deriva. In ultima luna fenomenul migratiei ilegale pe mare s-a intensificat si datorita conflictelor din Siria. Italia este aleasa, deseori, ca destinatie sau tara de tranzit catre alte tari din interiorul spatiului Schengen din motive de vecinatate geografica cu nordul Africii.

Nava „Stefan cel Mare” va ramane in misiune de patrulare in apele italiene timp de doua luni.

Sursa: Youtube

Politia de Frontiera Romania, o structura de excelenta

Structura Politiei de Frontiera Romane se afla in subordinea Ministerului Afacerilor Interne si este una foarte bine echipata si pregatita. Prin participarea la diferite actiuni, ca cea mai sus amintita, Politia de Frontiera are ocazia sa-si arate profesionalismul si pe plan international. Majoritatea echipamentelor sunt de ultima generatie si raspund celor mai inalte standarde internationale.

In luna iulie, cu ocazia aniversarii a 149 de ani de la semnarea, de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a decretului de infiintare a Corpului Granicerilor, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a adresat o invitatie de participare la o calatorie de presa in zona de competenta a Garzii de Coasta, la bordul navei „Stefan cel Mare”, la care a luat parte si Caleaeuropeana.ro.

Actiunea s-a desfasurat pe Marea Neagra si pe canalul Sulina si a constat in misiuni de supraveghere, in exercitii demonstrative si prezentarea echipamentelor.

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.