VIDEO. Rusia continuă să provoace NATO. Un avion american a fost interceptat deasupra Mării Negre de un avion rusesc de vânătoare

Un avion american EP-3 Aries a fost interceptat luni în spațiul internațional de deasupra Mării Negre de un avion rusesc SU-27, care a trecut cu viteză mare prin faţa aeronavei SUA, punând în pericol piloţii şi echipajul, anunţă Forţele Navale Americane din Europa şi Asia.

”În data de 5 noiembrie 2018, un avion american EP-3 Aries a fost interceptat în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre de un avfion rusesc SU – 27. Interacţiunea este considerată nesigură având în vedere că avionul SU – 27 a trecut cu viteză mare exact prin faţa vionului, punând în pericol piloţii şi echipajul”, potrivit unui comunicat al Forţelor Navale Americane din Europa şi Africa.

Avionul SU – 27 a mai făcut apoi o manevră, apropiindu-se de EP – 3, moment din care echipajul de pe EP – 3 a raportat turbulenţe după prima interacţiune şi vibraţii după cea de a doua. Durata interceptării a fost de aproximativ 25 de minute.

”Deşi armata rusă are dreptul să facă manevre în spaţiul aerian internaţional, interacţiunea a fost iresponsabilă. Aşteptăm să se conformeze standardelor internaţionale – attfel încât să fie garantată securitatea şi să fie prevenite incidentele – inclusiv Acordului din 1972 pentru prevenirea incidentelor în zonele maritime internaţionale. Acţiunile lipsite de siguranţă amplifică riscul unor erori şi cresc posibilitatea unor coliziuni în aer”, precizează Foreţele Navale Americane.

Avionul american acţiona în conformitate cu legislaţia internaţională şi nu a provocat reacţia rusă.

Este pentru a doua oară în acest an când are loc un astfel de incident. La 29 ianuarie, un avion de vânătoare rus a interceptat un aparat american de tip EP-3 care opera tot în regiunea Mării Negre, acţiune calificată de Departamentul de Stat al SUA drept ”cel mai recent exemplu de lipsă de respect faţă de acordurile internaţionale din partea armatei ruse”⁣.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.