Viitorul buget al UE și combaterea dezinformării, temele care au strălucit la prima reuniune a Consiliului UE prezidată de România: Președinția română intervine într-un moment de importanță crucială

Prioritățile României la președinția Consiliului Uniunii Europene, cu accent pe viitorul Cadru Financiar Multianual și acțiunile UE pentru combaterea dezinformării, au reprezentat principalele teme abordate la prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale din acest an, care a coincis și cu prima reuniune a unei formațiuni a Consiliului prezidată de către România.

Președinția română intenționează să continue discuțiile la nivel tehnic și politic cu privire la adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual, transmite Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro în care prezintă concluziile reuniunii.

 

Avansarea negocierilor privind bugetul multianual a fost subliniată și de comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, într-o conferință comună de presă cu ministrul delegat al Afacerilor Europene, George Ciamba, reprezentantul președinției române.

Foto: RO2019EU/ Twitter

Oettinger: Președinția română intervine într-un moment de importanță crucială

”Comisia Europeană a făcut anul trecut o propunere de cadru financiar multianual, cu 37 de propuneri sectoriale cu mai multe capitole, iar anul trecut, colegii din președinția bulgară și austriacă au pregătit poziția de negociere. Am căzut de acord asupra unui calendar, în toamna acestui an trebuie să se ajungă la un acord. Ne-am stabilit acest obiectiv pentru că și mandatul președintelui Tusk se încheie la sfârșitul toamnei, iar mandatul Comisiei se încheie în luna octombrie. De aceea, colegii noștri români intervin într-un moment de importanță crucială. Vor avea loc triloguri, propunerile sectoriale au fost analizate, Consiliul a adoptat mandate de negociere cu Parlamentul European. Președinția română va trebui să verifice dacă programele pot fi adoptate ca atare. Calendarul este clar: până în 19 aprilie, ultima zi de lucru a acestui Parlament European, vom continua să lucrăm, pentru că după aceea urmează campania electorală”, a declarat Gunther Oettinger. 

Reamintim, în context, că șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au solicitat președinției României la Consiliul Uniunii Europene să continue lucrările cu privire la viitorul CFM și să elaboreze o orientare pentru următoarea etapă a negocierilor, pentru a se ajunge la un acord în cadrul Consiliului European în toamna anului 2019.

În context, președinția română a informat Consiliul că intenționează să continue discuțiile la nivel tehnic și politic cu scopul de a face progrese substanțiale atât în ​​ceea ce privește structura, cât și conținutul următorului cadru financiar multianual. În același timp, vor continua lucrările intensive cu privire la diferitele propuneri sectoriale.

Ciamba: Suntem hotărâți să pregătim terenul necesar

”Bugetul Europei trebuie să reflecte tipul de Europa pe care îl dorim în viitor. Trebuie să ne asigurăm că rezultatul acestor negocieri este echilibrat și adaptat nevoilor și așteptărilor zilnice ale cetățenilor europeni. Suntem hotărâți să pregătim terenul necesar pentru a asigura un acord în timp util cu privire la următorul cadru financiar multianual”, a spus și George Ciamba.

Foto: RO2019EU/ Twitter

De altfel, pilonul <Europa convergenței> al președinției române, axat pe cei patru C – ”creștere, coeziune competitivitate, conectivitate” -, ilustrează obiectivul zero al definirii viitorului deceniu: Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. O prioritate pe care Comisia Juncker și actualul Parlament European ar fi dorit-o finalizată până la finalul de mandat al ciclului decizional 2014-2019 și care reprezintă un instrument central în planificarea proceselor și programelor de dezvoltare ale Uniunii Europene în marea parte a deceniului următor. Pentru România, interesul este la fel de major în avansarea procesului de negociere, întrucât țara noastră ar putea beneficia de al patrulea cel mai mare buget alocat politicii de coeziunii, aproximativ 30 de miliarde de euro.

Acțiunea UE împotriva dezinformării, sub coordonarea României

Miniștrii țărilor UE au făcut schimb de opinii cu privire la modul de reacție la dezinformare, ținând cont în special de viitoarele alegeri europene.

Discuția urmează unor inițiative recente privind combaterea dezinformării, precum și solicitările Consiliului European pentru elaborarea unui răspuns coordonat.

În cadrul reuniunii din 13-14 decembrie 2018, liderii UE au cerut punerea în aplicare promptă și coordonată a Planului comun de acțiune împotriva dezinformării prezentat de Comisie și de Înaltul Reprezentant la 5 decembrie 2018. Miniștrii au discutat elementele planului de acțiune care ar trebui abordate în mod prioritar, modul de asigurare a coerenței între dimensiunile interne și externe și modul de sensibilizare a publicului cu privire la această problemă.

Dezinformarea a devenit una dintre principalele provocări pentru democrațiile noastre. Pentru a fi eficiente, sunt necesare eforturi comune care implică UE, statele membre, platformele online și societatea civilă. Acțiunea este deosebit de urgentă înaintea alegerilor din 2019, dar trebuie, de asemenea, să dezvoltăm o strategie pe termen mai lung, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale”, a mai precizat, în context, George Ciamba.

Problematica identificării unui răspuns coordonat al țărilor UE cu privire la dezinformare și referitor la o mai bună comunicare despre Europa către cetățeni se regăsesc între liniile prioritare ale președinției României. La nivelul pilonului dedicat valorilor comune, România și-a propus creșterea implicării cetățenilor, și în special a tinerilor, în dezbaterile europene, precum și promovarea combaterii dezinformării online și a știrilor false, inclusiv prin ameliorarea educației în domeniul mass-media și dezvoltarea de mecanisme europene care promovează bunele practici în combaterea dezinformării.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.