Visul unei forțe europene de intervenție al lui Emmanuel Macron devine realitate: La Paris, zece țări UE au anunțat planul pentru o coaliție europeană de apărare

Inițiativa Europeană de Intervenție, proiectul sponsorizat de Franța și de Emmanuel Macron în interiorul cooperării structurate permanente (PeSCo) a Uniunii Europene în materie de apărare europeană și lansat în luna iunie, se va transforma într-o coaliție a armatelor europene cu scopul instituirii unei capacități de reacție la crize, conform unui plan comun adoptat miercuri la Paris de nouă state membre ale UE, cel de-al 10-lea stat care se va alătura fiind Finlanda.

Foto: European Parliament

Planul anunțat în capitala Franței are la bază decizia din vara acestui an, când, în rândul proiectelor PeSCo, țările UE s-au angajat să intensifice capacitatea UE pentru a deveni un ”furnizor de securitate” și pentru a se dota cu ”autonomie strategică”

Ideea privind o forță europeană de intervenție a fost lansată de Emmanuel Macron în urmă cu un an într-un discurs la Sorbona, Referindu-se atunci la apărarea europeană, liderul de la Elysee a spus că “la începutul următorului deceniu, Europa trebuie să aibă o forță comună de intervenție, un buget comun pentru apărare și o filosofie comună de acțiune”.

Proiectul a primit acum undă verde din partea Germaniei, Belgiei, Marii Britanii, Danemarcei, Estoniei, Olandei, Spaniei și Portugaliei, după mai mult timp în care această propunere a fost privită cu scepticism.

Potrivit Reuters, în cadrul inițiativei statele membre vor colabora la planificarea, la analiza crizelor militare și umanitare și la pregătirea unor eventuale reacții militare la aceste crize.

Conform iniţiatorilor, proiectul condus de Franţa nu reprezintă o alternativă la NATO, considerată ca o alianță intens dominată de Statele Unite, deşi crearea acestei coaliţii reflectă preocupările privind abordarea izolaţionistă a administraţiei Donald Trump.

“Într-un mediu în care ameninţările şi modificările de natură geopolitică şi climatică se intensifică, iniţiativa trebuie să transmită mesajul că Europa este pregătită, are capabilităţi. Iniţiativa nu intră în contradicţie, nici nu încearcă să ocolească eforturile istorice în materie de apărare ale Uniunii Europene, nici pe cele ale NATO. Dimpotrivă, va contribui la îmbunătăţirea interoperabilităţii între ţările participante”, a declarat un oficial guvernamental francez citat de Reuters.

Citiți mai multe despre apărarea europeană

De remarcat faptul că planurile amănunțite privind această inițiativă survin la câteva zile după ce președintele Emmanuel Macron, gazda ceremoniilor din 11 noiembrie dedicate centenarului sfârșitului Primul Război Mondial, a declarat că europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate.

”Trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană”, a pledat şeful statului francez.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.