Vladimir Putin, dispus să se întâlnească cu Kim Jong-un, pe care l-a invitat la Forumul Economic al Estului de la Vladivostok

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat gata să se întâlnească cu liderul nord-coreean „la o dată apropiată“, a transmis miercuri agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA, într-un moment în care Peninsula Coreeană cunoaşte o remarcabilă detensionare, informează agenția de presă nord-coreeană KCNA, potrivit Adevărul.

Foto:valdaiclub.com

Liderul de la Kremlin i-a invitat deja pe Kim Jong-un şi pe preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, la Forumul Economic al Estului programat în perioada 11-13 septembrie la Vladivostok. Iar într-un mesaj adresat liderului nord-coreean cu ocazia Zilei Naţionale a Eliberării, ce marchează în Nord sfârşitul prezenţei coloniale a Japoniei în 1945, preşedintele rus a reiterat, conform KCNA, propunerea sa pentru un summit, notează AFP.  

Potrivit agenţiei nord-coreene, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa de a dezvolta „cooperarea reciprocă şi, în special, realizarea proiectului tripartit“, care ar implica şi Seulul.  

La rândul său, menţionează sursa anterior citată, Kim Jong-un i-a adresat un mesaj preşedintelui rus, menţionând „rădăcinile puternice“ ale relaţiilor lor bilaterale care îşi au originea în lupta comună împotriva Japoniei în timpul războiului.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat presei transmiterea mesajului în care Vladimir Putin „a subliniat dorinţa sa de a stabili un dialog“ cu Kim Jong-un.

Atât invitația pe care Vladimir Putin a adresat-o celor doi lideri din peninsula Coreea, cât și posibilitatea unei întrevederi cu Kim Jong-un, au apărut în contextul întâlnirii istorică, din luna aprilie, între Kim Jong-Un şi Moon Jae-in, dar și a summit-ului Kim-Trump, prima astfel de reuniune între un președinte american în funcție și liderul suprem al Coreii de Nord.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.