Zeci de familii coreene separate de război, reunite după 65 de ani

Câteva zeci de sud-coreeni în vârstă au trecut luni în Coreea de Nord pentru a se întâlni cu rude pe care nu le-au mai văzut de la Războiul Coreei (1950-1953), cu ocazia unor emoţionante reuniuni ale unor familii despărţite de decenii, relatează AFP, potrivit Adevărul.ro.

Această nouă serie de reuniuni – primele din ultimii trei ani – au început apoi în staţiunea montană nord-coreeană Mont Kumgang, a anunţat un reprezentant al Guvernului sud-coreean.

 

Ele se doresc totodată o ilustrare în plus a remarcabilei destinderi între Nord şi Sud, după ani de creştere a tensiunilor, din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.

Peste 57.000 de oameni au sperat să participe la reuniuni, dar doar 93 de familii au fost selectate, dintre care patru – au refuzat în ultimele minute din motive de sănătate, scrie CNN60% dintre cei care și-au dorit să-și revadă rudele au vârsta de peste 80 de ani, fiind însoțiți în călătoria lor spre nord de către copii sau alte rude.

De luni şi până miercuri, participanţii vor petrece câte aproximativ 11 ore cu membrii familiei lor din Nord, adesea sub supervizarea unor agenţi nord-coreeni, după care se vor despărţi din nou, probabil pentru totdeauna.

Cele două Corei sunt practic în război, întrucât conflictul din 1950-1953 s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord şi China, şi nu printr-un tratat.

În luna aprilie a acestui an, liderii din Coreea de Nord (Kim Jong-un) și Coreea de Sud (Moon Jae-in), au anunțat la sfârșitul unui summit istoric, că au convenit să lucreze pentru a denucleariza Peninsula Coreeană. Cei doi au căzut, de asemenea, de acord să transforme armistițiul de încetare a războiului dintre cele două state în 1953 într-un tratat de pace. Această evoluție dintre relația celor două state este una absolut surprinzătoare având în vedere retorica tot mai agresivă a Coreei de Nord din urmă cu câteva luni, dar și numeroasele sale teste balistice și nucleare din ultimii ani.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.