Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități, marcată de Parlamentul European. Antonio Tajani: Persoanele cu dizabilități reprezintă o șesime din populația activă a UE

Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități a fost marcată la Bruxelles prin organizarea celei de-a patra ediții a Parlamentului European al Persoanelor cu dizabilități.

Peste 600 de persoane cu dizabilități din întreaga Europă au fost prezente miercuri la Parlamentul European pentru a se angaja în dialog cu liderii europeni cu privire la drepturile lor. 

Foto: europarl.europa.eu

„Evenimentul de astăzi este destinat celor 80 de milioane de cetățeni ai UE care au un handicap. Trebuie să ne asigurăm că Europa drepturilor și a oportunităților este disponibilă tuturor, fără deosebire și fără discriminare. Incluziunea este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Modelul nostru de economie socială de piață nu trebuie să lase pe nimeni în urmă.”, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în deschiderea evenimentului.

”Este inacceptabil faptul că cetățenii europeni ar putea în continuare să fie împiedicați de un handicap să-și aducă contribuția la viața democratică a țării lor, a propriei comunități. Situația din statele noastre membre este încă un motiv de îngrijorare. De aceea, în primăvara acestui an, am trimis o scrisoare tuturor șefilor de stat și de guvern, solicitându-le să se asigure că toți cetățenii, inclusiv persoanele cu dizabilități, își pot exercita dreptul de vot în viitoarele alegeri europene în 2019. Vom monitoriza îndeaproape ceea ce fac statele membre.”, a completat președintele legislativului european. 

”Aceste eforturi trebuie să fie însoțite de măsuri care să garanteze că persoanele cu dizabilități, care reprezintă astăzi o șesime din populația activă a UE, au un loc de muncă. Munca înseamnă demnitate, care este una dintre valorile noastre fundamentale.”

”Dacă aș parafraza puțin motto-ul Forumului european al persoanelor cu dizabilități este <nimic despre tine fără tine>, atunci aș dori să adaug următoarele cuvinte: <nimic despre Europa fără tine>. În conformitate cu acest sentiment, ușa Parlamentului European este întotdeauna deschisă.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.