Connect with us

POLITICĂ

VIDEO Klaus Iohannis: Am decis să retrag Ordinul “Steaua României” domnului Laszlo Tokes

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut declaraţii de presă de la Palatul Cotroceni, unde a susținut că a decis retragerea ordinului Steaua României lui Laszlo Tokes, precizând că cel care primeşte o astfel de distincţie a statului trebuie să respecte Constituţia României.

Principalele declarații ale președintelui:

-Prima chestiune se referă la decoraţia domnului László Tőkés, care i-a fost atribuită în 2009 de către Preşedintele României şi, în urma unor declaraţii făcute de domnul Tőkés, Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” s-a sesizat şi a propus retragerea acestei distincţii.
Domnul Tőkés s-a adresat instanţelor, a contestat această decizie a Consiliului de Onoare şi instanţele au admis că acest Consiliu a avut dreptul să facă această propunere. În consecinţă, chestiunea a ajuns pe masa mea şi trebuie să iau o decizie.

-După părerea mea, trebuie să ținem cont de câteva lucruri când analizăm această speţă: cel care acordă o distincție vrea să îl răsplătească pe cel distins, vrea să îi recunoască un merit; cel care primeşte şi care acceptă această distincţie trebuie să recunoască, evident, România şi Constituţia României. Trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României.

Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul „Steaua României” domnului László Tőkés.

-A doua chestiune la care mă voi referi este mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru, Dacian Cioloş, pentru a reprezenta România, luni, la două întâlniri care vor avea loc la Bruxelles. Un summit împreună cu ceilalţi lideri europeni şi cu Turcia, şi o întâlnire informală a liderilor care sunt reprezentaţi în Consiliul European.

-Scopul acestor întâlniri este de a evalua stadiul măsurilor luate pentru a controla fluxul migraţionist, în special pe ruta balcanică, de a evalua relaţia care s-a instituit încă din toamna anului trecut, în această chestiune, între Uniunea Europeană şi Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO în Marea Egee şi de a găsi căi pentru un mai bun control al fluxului migrator. Aceste lucruri vor fi discutate, mandatul pe care l-am dat domnului Prim-ministru este foarte clar şi se înscrie în logica poziţiilor noastre pe care le-am avut şi până acum.

– Nu vreau să intru în foarte multe detalii, dar este clar că este nevoie de un control mult mai riguros al graniţelor externe ale Uniunii Europene, este nevoie de colaborare şi solidaritate la nivelul Uniunii Europene, este nevoie de măsuri ferme convenite de comun acord pentru a găsi soluţii pentru fenomenul migraţionist.

-Al treilea punct explică de ce a fost nevoie de acest mandat. Începând de duminică, duminică seara, voi face o vizită de stat în Israel şi Palestina. Această vizită de stat a fost stabilită deja de câteva luni de zile, este evident că nu poate fi contramandată şi suntem în situaţia foarte bună în care atât Preşedintele, cât şi Prim-ministrul ştiu foarte bine cum să reprezinte România în cadrul unor reuniuni de la Bruxelles pe aceste teme.

– În Israel voi avea întâlniri cu Preşedintele Israelului, cu Prim-ministrul, cu Speakerul Parlamentului şi cu alte oficialități. Voi avea cel puţin o întâlnire cu diaspora noastră din Israel și voi avea discuții, cred eu foarte bune, care au scopul de îmbunătăți relaţia dintre România şi Israel.
Sunt foarte multe domenii în care avem colaborări bune, în care avem abordări comune.

-Cu această ocazie, voi face o vizită la Autoritatea din Palestina și voi avea o întâlnire cu Președintele Autorității.

Pe 15 martie va avea loc ședința CSAT din primul trimestru al anului în curs, sunt chestiuni care trebuie să fie discutate, de regulă în primele luni, chestiuni de bilanț și buget. Vom emite un comunicat în această chestiune.

-A cincea și ultima temă, revoluționarii. Am constatat că există o preocupare intensă în acest domeniu și vreau să fac câteva precizări, ca să nu fiu greșit înțeles. Legislația a fost modificată și a instituit o procedură de reverificare și reeditare a titlurilor de revoluționar, cu o titulatură puțin modificată. Legea prevede foarte clar că nimeni nu primește un titlu de revoluționar pe care nu l-a avut și până acum. Deci, toți care au fost trecuți în aceste anexe din decretele pe care le-am semnat au avut și înainte acest titlu. Este important de știut că Administrația Prezidențială, în această chestiune, nu are nicio atribuție de verificare sau prelucrare a unor contestații. Doar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor și comisia parlamentară au dreptul să verifice – și au obligația să verifice – dosarele depuse, să decidă asupra lor, să decidă asupra contestațiilor. Legea, în această speță, îmi dă o singură atribuție: să iau act de aceste liste și să le validez prin decret. Aceste titluri în niciun caz nu sunt decorații conferite de Președinte, ci sunt titluri conferite în baza unei legislații foarte clare.”

.

.

Continue Reading
5 Comments

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul Franței la București: Prezența militară franceză în România este o garanție a securității și stabilității noastre

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut marți o întrevedere cu ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, discuțiile punând accentul pe sprijinul Franței privind aderarea completă a României la Schengen și prezența militară franceză în România în contextul conducerii grupului NATO de la Cincu.

“România colaborează excelent cu Franța în toate domeniile de activitate și îmi doresc ca aceste relații să se aprofundeze”, a spus Ciucă, după întâlnirea ce s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.

Ambasadorul francez a fost însoțit la întrevedere de colonelul Pierre Pacqueteau, atașatul pentru apărare al Ambasadei Franței la București.

“În această perioadă plină de provocări, contăm pe sprijinul Parisului în multe aspecte ce necesită o atenție deosebită, precum transportul cerealelor ucrainene. Totodată, Grupul de Luptă al NATO de la Cincu este coordonat de Franța, iar prezența militară franceză este o garanție a securității și stabilității noastre. Franța ne este un partener de încredere și pe plan european, dovedind acest lucru în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen. Excelența Sa mi-a spus că urmărește consolidarea bunelor relații deja existente, apreciind că există un potențial major în domeniile economic, educațional și diplomatic”, a mai transmis liderul PNL Nicolae Ciucă.

Continue Reading

POLITICĂ

Sondaj INSCOP alegeri locale: PSD – 28,4%, PNL – 26,7%, AUR – 14,4%. Echilibru de forțe în interiorul coaliției de guvernare, cu social-democrații în scădere (2%) și liberalii în creștere (1%)

Published

on

© PNL/ Facebook

PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, iar AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie, datele indicând o scădere de peste 2 puncte procentuale pentru PSD, o creştere de peste 1% pentru PNL şi o scădere de 3% pentru AUR, comparativ cu sondajul din luna martie.

Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi spun că vor vota la alegerile europarlamentare cu partidul din care face parte candidatul preferat pentru primărie, cei mai numeroşi din această categorie fiind votanţii PSD-PNL.

O treime dintre alegători declară însă că vor avea opţiuni politice diferite la europarlamentare şi la primărie.

Aproape un sfert dintre subiecţi consideră că prioritatea viitorului primar trebuie să fie crearea de locuri de muncă şi atragerea de investitori, iar aproape 20% consideră prioritar tot ceea ce ţine de sănătate.

Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (80.6% din total eşantion), 28.4% dintre alegători indică PSD (faţă de 30.6% în martie), 26.7% PNL (faţă de 25.6% în martie), 14.4% AUR (faţă de 17.4%  în martie), 10.8% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei) (faţă de 9.8% în martie), 3.7% SOS Romania (faţă de 4.3% în martie), 5.3% UDMR (faţă de 4% în martie), 3.3% Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (faţă de 3.1% în martie), 1.9% Partidul Pro România (faţă de 2.4% în martie), 1.9% REPER, 1.6% PUSL. 1.9% indică alt partid (faţă de 2.7% în martie).

© INSCOP

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Continue Reading

POLITICĂ

Ministrul Boloș a discutat, la Washington, cu reprezentanții FMI despre menținerea stabilității macroeconomice: România continuă să reprezinte un factor regional de echilibru

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul finanțelor publice, Marcel Boloș, și-a încheiat duminică vizita de lucru la Washington cu discuții cu înalți reprezentanți ai conducerii Fondului Monetar Internațional, Paul Hilbers, director executiv pentru Constituenta FMI din care face parte România, Kenji Okamura, director adjunct al instituției, și Alfred Kammer, director pentru Europa, a transmis demnitarul într-o postare pe Facebook.

“Am prezentat eforturile noastre susținute pentru menținerea stabilității macroeconomice în România, eforturi salutate de echipa FMI. Privită de peste ocean, în ciuda riscurilor care persistă la porțile NATO, România continuă să reprezinte un factor regional de echilibru, în condițiile tensiunilor geopolitice existente și a perturbărilor economice”, a prezentat ministrul liberal concluziile reuniunilor la care a fost însoțit de vice-guvernatorul BNR, Leonardo Badea.

În cadrul discuțiilor, Boloș le-a prezentat reprezentanților FMI planul de acțiuni pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul general consolidat de stat pentru 2024, pachet ce cuprinde măsurile de digitalizare pentru creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale.

“De asemenea, le-am povestit despre investițiile pe care le pregătim în următorii ani, cu accent pe implementarea PNRR, unde avem investiții în valoare cumulată de peste 10% din PIB până în 2026, program care va continua să stimuleze investițiile publice. În marea lor majoritate sunt proiecte de infrastructură care vor contribui la reducerea costurilor de transport atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor, îmbunătățind profitabilitatea companiilor, care vor genera fluxuri suplimentare de investiții străine directe”, a mai detaliat ministrul finanțelor publice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.38 mins ago

Marcând 20 de ani de la aderare, Polonia anunță că va găzdui un summit privind relațiile UE- SUA în perioada președinției sale la Consiliul UE din 2025

U.E.51 mins ago

Miniștrii de externe german și polonez au marcat pe cele două maluri ale râului Oder 20 de ani de la aderarea Poloniei, la indigo cu predecesorii lor la 1 mai 2004

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare cu partenerii sociali privind o potențială legislație UE pentru “telemuncă și dreptul la deconectare”

U.E.4 hours ago

Eurostat: România, în primele patru țări din UE cu cele mai mici ponderi ale angajaților care lucrează minim 49 de ore pe săptămână

U.E.7 hours ago

“Este mai bine să fii în UE!”: La 20 de ani de la aderare, Donald Tusk promite că peste cinci ani Polonia va fi mai bogată decât Marea Britanie

U.E.8 hours ago

Moldova, Ucraina și Balcanii au “fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE, apreciază șeful diplomației europene la 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

La 20 ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE, Maia Sandu asigură că Republica Moldova urmează “această cale”

NATO11 hours ago

SUA încurajează aliații să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia au în dotare aceste rachete

U.E.11 hours ago

Două decenii de la “reunificarea unui continent divizat”: UE celebrează 20 de ani de la extinderea “Big Bang”, când zece țări au aderat la Uniune

POLITICĂ11 hours ago

Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul Franței la București: Prezența militară franceză în România este o garanție a securității și stabilității noastre

COMISIA EUROPEANA1 day ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL7 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending